移民加拿大前請三思 你一定會面對嘅事

887 回覆
1116 Like 132 Dislike
Q: 點解咁難我都要黎
A: 因為有得揀好過冇得揀 支持你地過黎同人搶工
過黎佔返班印度撚 基本上 taxi、condo 食蕉、商場食蕉都係印度班臭閪佔領晒
(因為你地唔會影響到我 利申IT9
真實:呢個世界不過都係廢人收皮 如果你地影響到最多我咪返香港

難:
1. 難搵工 ( min pay工都會揀人,呢邊因為好多人都搵工所以好易炒人)
華人超市成日炒人 所以唔洗話咩黎做min pay一定有人請

2. 岩岩黎開信用卡好難
因為Local 銀行見你新移民好難批你信用卡
一係就好低Credit Limit eg: 2000, 3000
(解決方法: 開定香港HSBC 黎到即開信用卡 > 10000 limit (睇你銀行幾多錢) )

3. 車費貴
(多倫多有 紅藍紫線)
紅色 TTC + 紅色bus $3.88
藍色 Viva $4.88 好似係
(2個鐘內任搭 ) 紅色只可以搭返紅色先Free 中途搭其他色要再比錢
Eg: TTC > 紅色 bus = $3.88 + 兩個鐘內free
紅色 bus > 藍色 Bus = $ 3.88 + 4.88 = 8.76

4. 出街食野貴
大多都係dinner $13.99 - $29.99 呢個價位
so far 睇落唔係貴香港好多 但係你睇到都係稅前 要加返 HST +13%
姐係 15.99 + 13% + (如堂食 Trip 10% up)
由原來 15.99 dinner 最後埋單就是
= $19.88 @一人 HKD$119.25

5. 租樓難 (因為貴)
同一間屋可能有3個人睇岩 (好易)
咁你就要同人搶 比先比半年租(基本上已經係入場門檻)
依架多數人都係出1年租 之後做會開始出貴多 $50 / $100
有d 靚樓就要埋 要指定加拿大人做擔保人 仲要must provide guarantor’s credit report and income source prove as well (呢邊冇親人就唔好諗)
租盤清得好快 基本上好嘅租盤放左出黎 2 - 3日都一定租得出
加上依架只有舊樓先會全包
Water, Heat, Hydro
新樓多數只係包一樣 有d 衰撚到 車位同Locker (用黎裝車tire 好大乜撚都可以塞入去)都唔包
車位可以自己放租出去 100 - 120 一個月
如果你個到冇包車位/locker係可以同人租

6. 電話費貴到仆街
Fido $45 (40GB) + 13% HST tax = $50.XX
Fido 幾好用 可推介

7. 上網費貴到仆街
我自己用beanfield 好好 又平又快
50$ + 13% HST = $56.XX
咪撚用Virgin Plus service 閪撚到仆街 幾平都冇撚用

8. 買餸
平d 但係加埋13% HST 都貴

9. 整野食 唔得閒打住
利申 多倫多撚
都係果句 儲返D錢先好去
否則租樓 搵工 都頭痕死

唔好浪漫主義
真係 呢到申請hydro 戶口都要比$35 + 13% HST
屌你老母
到到都難架啦
係香港生存到全世界都生存到
但前提下你本身香港都係出面住
喺呢邊幾耐?
點解你咁藍都要移民?
三個星期
因為2023仲分藍黃一定係on9仔
呢度電費有樣閪嘢叫delivery charge
乜電都唔用 一樣照收
你叻過林超英都冇用
咁點解你咁愛中國要移民?
補充:
加拿大一二線城市=印度殖民地
你都算學得好快啵
屌佢老母 乜撚都要收費 on9
加拿大真係好撚貴 邊個撚樣話加拿大好過香港
邊個post 講我愛中國 你搵返出黎
咁仲唔返香港
真 屌你老母 佔撚晒 CS 都唔知佢up乜撚野
算慢啦
我fd 係溫一個月內已經搞好晒全部
樓主啲嘴臉同大陸人無分別
冇計 錢多所以係加拿大
beanfield 有冇contract? 點解可以咁平
佢自己有獨立network 光纖入屋?
我黃
冇 你要去佢個網入返你住緊邊睇下佢有冇support 你個幢野
我果度support 2Gbps,即係光纖入屋?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞