【突發】疑似首宗「港車北上」交通意外!

122 回覆
162 Like 4 Dislike
大陸d人渣車亂9咁舞,有幾大勇氣先敢渣上大陸
有d仲扶老攜幼咁上
香港都係啦
留名學嘢
Over 咗喇
有責任同叫得郁對家賠係兩回事
大陸癲好多喎
試過深圳坐的士,因為塞車,公司鏟上行人路
你都識講硬cut,插你屎忽係天經地義架啦
2010左右或之前係咁,而家死硬除非假牌
點解唔返去租車
要搞咁多野
有啲都幾污糟
地獄教車師傅條片都叫條友要響鞍
Q50?
政府車?
嗰個你契家佬嚟嘅咩
呃你做咩 我真係成日都冇食過嘢
都唔知煮啲咩嘢嚟

你哋咁鍾意你返飽佢
公務員炒咩美股
買咗阿里巴巴同騰信未
花槽橙柱石壆都可以係。
係,唔算太貴。
不過如果入商場停車場比較麻煩,
因為好多時都要用微信支付俾錢。
今朝出九龍入元朗都各自有兩三單,返元朗重要十一車串燒
無炒大獲多數自己了事,炒大d睇下後車有冇收油定俾油,好似大陸咁俾油肯定兩邊都奶野
㩒下喇叭啦屌, 果個係咪你老襟黎
香港人響安代替brake
唯獨人唔係,大陸撞到人只會踩油走人
https://youtu.be/GhZaSS3mZfY

睇多啲內地車cam片就知

內地嗰啲車cam片經常會見到的「術語」

1.鬼探頭:最常見的,視野被同行大車遮擋時,視野盲區突然竄出一個人或一輛車

2.迷蹤步:過馬路時似過非過,走到半路又突然折返

3.開門殺:開車門時沒有觀察後視鏡,被後來的車輛剮蹭或撞飛

4.城多餓:「這座城又多了個挨餓的人」,一般送外賣的為了早點送到,都開得賊快,還無視紅綠燈,事故率也居高不下

5:推背感:一般是剎車剎急了,被後車追尾,從視頻中可以感受到強烈的「推背感」,這種後車我們稱他為「合格後車」

6.讓者孫:路怒症,誰讓誰孫子!

7.油當剎:油門當成剎車,撞上了還在踩油門

8.王者局:大車vs大車

9.虐菜局:小車vs大車

10.孤兒衝鋒:小孩突然往馬路中央跑去

11.遠光狗:對向車全程開著遠光,眼睛被晃,看不清路況,發生事故

12.降維打擊:小車被側翻大車壓扁

13.脖子焊死:過馬路的時候不觀察車流,脖子猶如被焊死一樣

14.客廳奇緣:過馬路猶如在自家客廳一樣

15.路政公敵:對著馬路中間的護欄就是一頓摩擦

16.絕望冰壺:雪天開快車,到這抓地力不穩而滑鏟

17.臥龍鳳雛:兩個同時違規的「好朋友」

18.黃金剎車:剎車是黃金做的,不能踩!

19.聲控剎車:「啊啊啊啊」「剎車剎車」「哪個哪個嘛」「剎車啊啊」「啊啊啊啊」

20.道具賽:從車上扔東西出來
濕濕碎啦睇多啲內地嘅車cam片,佢冇俾王者(大車)橫掃千軍都算幸運。
以前無車cam 先會講入晒就ok
今時今日有晒車cam 都仲有人講部車入左幾多釐定有無責任咁老土
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞