離職通知期請SL請到last day會點?

153 回覆
10 Like 182 Dislike
樓主打過好多份工
個個都針對佢
無用咖,佢咪自己做囉
即係你就想睇呢part..?

你講到自己咁重要
會得幾日通知期?
叫啲人唔好通知期仲ot幫公司chur deadline
不嬲handover 梗係盡力
比野人做唔係自己做
到底執屎尿係咪護士返工要做?
https://lih.kg/biJtiiV
#23 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

係呀 佢覺得自己揸住張hd cert 好撚巴閉嫁
你一陣俾人踢爆假SL有排你受
好心就唔好貪果幾日糧
4/5糧無條件出
一陣人地抽後算帳決心查你你仲大獲
都係幾日你hea 住返好過啦
有假紙都好難質疑你假sl
講真佢翻到去行行企企好撚過啦
又話咩頂個上司唔順 係唔順氣既你咪翻到公司直接屌9佢咪得又可以當有翻工
你真係病嘅,點都要請架啦
查醫生再查你
你同機構咁大仇口
人地決心要搞你的話只能講小心行事好過啦
樓主仲要係ha員工?
咁下一份點都係ha架
reference check返你資料問你主管你工作係點,易過借火
真係保障自己咋
除非你轉行啦
DLLM遞左信梗係日日返工然後推job比返哂上司 la
日日準時收工睇住D同事仲要OT不知幾爽
乜你咁後生已經柯到成個屎忽都係屎咁陰公
連自理能力都冇 係咪響青山比人綁住咗
係呀 執屎都光榮過你HD仔諗住呃病假
首先要知你有幾多累積SL未放
跟例基本首年每月兩日
之後每月四日
如果冇特定SL政策
跟例就連續四日醫生紙起需比人工4/5你
你講緊乜?
總之你有四日醫生紙
話之你日日唔同醫生都要比

利申 前HR
強烈建議你打去勞工處問下
如果你係員工
你需要清楚自己權益
如果你係老細
避免扣你錯糧犯法
你智商有無60?
叫津貼 係一定要俾

疾病津貼的每日款額相等於僱員在病假當天或病假首天(如病假日數連續多於一天)前12個月內所賺取的每日平均工資的五分之四。如僱員的受僱期不足12個月,則以該段較短期間計算。

在計算每日平均工資時,僱主須剔除(i)未有付給僱員工資或全部工資的期間,包括休息日、法定假日、年假、病假、產假、侍產假、工傷病假或在其同意下放取的假期,以及沒有向僱員提供工作的任何正常工作日;連同(ii)就該期間已支付的款項。

疾病津貼須不遲於正常發薪日支付給僱員。僱主如無合理辯解而不支付疾病津貼給合資格僱員,一經定罪,最高可被罰款5萬元。
幾正
放哂sick leave先番去last day

或者唔resign, 放哂sick leave, 再番去搏佢炒,收多一個月糧?
請問工傷病假,算係sick leave?

如果工傷用哂sick leave, 咪無得咁玩
極小朋友諗法,定我地太老
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞