車厘子餅店傳7.20全線結業

162 回覆
127 Like 3 Dislike
車厘子餅店傳7.20全線結業!在屯門、天水圍、葵涌多區都有分店的「車厘子餅店」,最近傳出將於7月底全線結業的消息!車厘子餅店已有30年歷史,一向以街坊價售賣懷舊蛋糕和麵包,三角朱古力蛋糕、荷蘭撻、果占批是不少街坊的童年回憶。消息一出,街坊都大感不捨:「由細食到大,真係超水準好好味!」

最近有街坊發現車厘子餅店多區分店都貼出招紙,其中一張招紙宣佈「結束業務:美樂分店營業至2023年7月20日下午六時」傳出將全線結業消息。

車厘子餅店主打港式懷舊風味,以街坊價見稱,十多年前更曾以「$1蛋撻」為賣點,平絕香港。而且餅店自設烘焙工場,蛋糕和麵包每日新鮮出爐。除了最受歡迎的三角朱古力蛋糕、荷蘭撻、果占批外,火腿蛋包、腸仔包、雞尾包、合桃蛋糕、芝士包、紙包蛋糕等等都是街坊的童年回憶。有街坊表示曾從1988年輕鐵安全廣告中發現車厘子餅店舊招牌的蹤影,可見餅店已經起碼有30年歷史。

消息一出,不少街坊都大感不捨,留言表示車厘子餅店的糕餅一直是童年回憶,大讚餅店出品水準高又好食:「真係好唔捨得,這些年仍常在車厘子買父親節蛋糕和麵包,由細食到大,是很深刻的童年回憶,最喜歡吃新鮮出爐的腸仔包,腿蛋包,菠蘿包,雞尾包,朱古力蛋糕,合桃蛋糕,真係超水準好好味!」、「吓?我接受唔到佢結業呀!我成日去買麵包架。我最鍾意食三角形嘅朱古力蛋糕。」、「又少一個童年回憶」、「呢間真係由細食到大,好有回憶」、「老闆搵夠錢係時候要退休,所以光榮結業都正常🥲,佢陪伴碼頭人成長幾十年!」、「以前落街返學嘅指定早餐……真係由細食到大」、「開張有時,經營有時,風雨有時,結業有時」。

https://www.stheadline.com/food-story/3250308/%E8%BB%8A%E5%8E%98%E5%AD%90%E9%A4%85%E5%BA%97%E5%82%B3720%E5%85%A8%E7%B7%9A%E7%B5%90%E6%A5%AD30%E5%B9%B4%E9%80%A3%E9%8E%96%E8%A1%97%E5%9D%8A%E5%BA%97-%E8%A1%97%E5%9D%8A%E4%B8%8D%E6%8D%A8%E7%AB%A5%E5%B9%B4%E5%9B%9E%E6%86%B6%E4%B8%89%E8%A7%92%E6%9C%B1%E5%8F%A4%E5%8A%9B%E8%9B%8B%E7%B3%95
生意好呀
老細係咪移民
比卡超: 生意好呀
快過凱施?
生意好呀
賣得太平追唔上通脹
見到啲人係幫襯多咗貴價麵包店
前員工
十幾年前岩岩讀完中學第一份工
老闆三兄弟有錢到cls
前員工
十幾年前岩岩讀完中學第一份工
老闆三兄弟有錢到cls
A1 係咁係屋邨商場開舖定死晒d舊麵包店
睇黎港共拿做更多政治野針對所謂既外國勢力同黑暴

原因就係佢地解決唔到經濟問題
cls....又貴又難食
點解會覺得可惜.
連d空氣包都一年比一年縮水
真係keep住走
連鎖麵包店多新口味啲
係無得揀啫
但入面完全無蛋撻同菠蘿包
想食就要去啲高級茶記
例如紅茶,$10/個蛋撻
似係做唔住 呢D咁多年仲要餅舖 係有錢賺既移民賣盤唔會無人接 最多係低市價出讓
依D地鋪多數自己鋪
寧願買連鎖鋪包好過啦
車厘子真係由細食到大,近呢幾年經過成日都見到冇乜人咁,但明明啲麵包唔差,我覺得仲好食過啲大型連鎖麵包店添

不過可能畀人感覺老土同Cheap,所以生意一直都冇啲靚裝修嘅麵包舖好
係咪又軟對抗呀
國安大法後明明全面復甦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞