定期存款邊間好? (28)

996 回覆
11 Like 2 Dislike
開定先 水尾有得做好做

感謝Catz提供以下資料

本地transfer港幣同人民幣行FPS, FPS就一定免費

CHATS 通常叫 即時支付結算系統 / 本地結算系統, 睇收費表時揾呢一項, 唔係睇電匯 (TT)

本地transfer美金同歐元行CHATS, CHATS匯出 / 匯入都有機會收, 間間唔同, 以下係我所知既, 其他銀行可以睇佢地收費表

<經online / mobile banking做CHATS>
出 / 入都唔收
Citibank
HSBC
Hang Seng
中信 (online banking only, mobile banking做會做左TT, 有收費)
永亨 (宏富理財)
DBS (Treasures)

出收 / 入唔收
渣打 (優先理財)
DBS (非 Treasures)

出 / 入都收
永隆
富邦
永亨 (一般客戶)
渣打 (非優先理財)
大新

如果有費用setting要填, 要揀本地費用由匯款人支付 / 中轉行費用由收款人支付 (字眼未必完全一樣, 跟返個意思), 咁先可以保証匯出唔收費既銀行唔會收費, 如果揀晒本地費用 / 中轉行費用都係由匯款人支付, 匯出行會唔理收款行有無收費, 都會預收一筆pre-defined金額, 就算收費行無收費都唔會俾返你既.

Lm
十萬蚊港元一年定期邊間好
有50萬係手
ib 淨資產過10萬usd
見ib hkd做緊活期5厘?
放入去係咪暫時最佳選擇
睇上個post既pin
lm
本身有信銀saving ac,第一次登記大富翁時佢會開多個saving黎做「大富翁登記戶口」?

同埋完左之後d錢(本金+利息)同個登記ac會點處理?
i.e.錢過返去當初的支帳戶口&個大富翁登記ac會閂左?
or
錢留返喺登記ac&個登記ac會keep返係到for我下次再玩大富翁?

本身有信銀saving ac,第一次登記大富翁時佢會開多個saving黎做「大富翁登記戶口」?

如果你本身個戶口係綜合儲蓄戶口,會直接用佢登記大富翁,如果只係普通單貨幣儲蓄戶口,登記大富翁時會自動幫你開個綜合儲蓄戶口。

同埋完左之後d錢(本金+利息)同個登記ac會點處理?
i.e.錢過返去當初的支帳戶口&個大富翁登記ac會閂左?
or
錢留返喺登記ac&個登記ac會keep返係到for我下次再玩大富翁?

綜合戶口開左就會係度唔會自己閂,登記大富翁後你要自己轉錢入去,完左大富翁錢會繼續留係登記戶口,個戶口同一般儲蓄戶口無分別,下次登記大富翁,如果得呢一個綜合戶口,會用返呢個黎登記,要留意返做大富翁一定要新資金
新post LM
LM 繼續學野

Re返上面嗰part:
本身已經有「綜合貨幣結單儲蓄戶口」,就係好奇點解第一次登記大富翁時佢話我冇跟手幫我開多個「綜合貨幣結單儲蓄戶口」,所以而家有兩個港元ac with 唔同ac number。
其實我見就咁中信定期都4%做3個月,計返其實同大富翁一樣,咁係咪直接做定期算
係咪join咗出糧plus 所以要開另一個綜合戶口玩大富翁?
大富翁想draw錢走隨時都得, 只係draw咗就唔可以之後入返… 同埋計埋基本0.75%多過4厘吧
咁應該係呢個原因,我開戶口時係tick左要出糧plus個優惠(但最終冇用到),而家第一個綜合戶口頂頭有橙色字mark住「出糧plus」。
係呢個原因,出糧plus條款有寫同一個戶口唔可以同時玩大富翁
費事煩,創興click幾下搞掂

大過50萬有幾多
gbp 定邊間好?
HSBCExpat
想問下大富翁我7月尾放50萬落去
8月再放50係咪再跟8月個terms
高招
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞