【老店結業】土瓜灣美華菜館宣布結業 粢飯被譽為全港數一數二

109 回覆
25 Like 30 Dislike
維他奶附近間豆漿王阿媽都唔錯,執左未?
講埋啲阿媽係女人既野 有啲戇鳩
唔係好似, 係好L閪
一入去OPENRICE 七成都係屌間野無禮貌
唔怪得執
其實呢間到而家先執真係好神奇
近幾年去過幾次
佢間鋪長期得一, 兩張枱有客
(可能我去既時間唔啱呱?)
又暗, 又感覺污嘈

覺得佢似賺夠開黎有地方會下朋友聚下腳
但係D人移晒民所以執咗佢算
你有冇鬧過日本仔炒麵麵包
都係成舊碳水
不過有試過真係差不多冇料得舊飯既
土瓜灣呢間冇食過
食食下除左銅鑼灣上海香港麵家就冇買其他既
基本上係早餐唔覺有咩問題
不時有電視台節目及名人探店
依家d記者係咪文盲 用撚埋d支那用語
利君雅果D比人踢走晒
個祀者係引入人才黎
食咸豆漿仲有邊到有得食
不時有電視台節目及名人探店,例如《輝哥為食遊III》,而人稱阿蘇的蘇施黃更將該店的粢飯形容為全港數一數二。

【翡翠腦】小編
出名但唔好食
蘇施黃更將該店的粢飯形容為全港數一數二

咁...
認真傾反而多負皮

得早餐好味
生意好呀
Workload 大未啱,似你咁坐係屋企打字都覺得攰未唔啱
呢間嘢啲衛生
早廿幾年幾好食嘅
食過,仲要特登早起身去試,覺得好普通,失望
又妖魔化碳水
個個都話閪
我去食又唔覺
係個樣惡啲
讀書時我都有去食,記得佢個上海粗炒幾好食。
個老闆娘閪到爆
本人就住間鋪附近,周不時晚飯都會過去呢度食
講真我覺得佢已經算係馬頭圍區數一數二好食嘅舖頭
咁你話係咪香港最好食呢,我就唔知

態度嚟講,細個同父母去嘅時候就真係有少少差,但係都差唔多十幾年前
係近呢三四年,因為疫情成日去佢嗰邊嗌外賣,仲要嗌得幾密,唔知係唔係因為咁樣熟咗啦,所以落去攞外賣又或者堂食嘅時候我都唔覺得佢態度好差,甚至有時都會笑着同個老闆娘傾吓偈添

見到佢執笠個post啲留言,九成人都係屌佢態度差,話咩執笠都唔可惜。我覺得可惜㗎,尤其是喺馬頭圍呢啲美食荒漠,佢嘅出現對我來講,簡直係荒漠甘泉(誇張啲),如果唔係馬頭圍根本就冇啖好食。

再加上口味呢家嘢好個人,所以我覺得好難得有一間餐廳係我成家人都啱食。當一到晚飯嗰陣諗唔到食咩嘅時候,大家都會同意去呢度食,而且肯定唔會係食緊飯嘅時候「姨姨暗暗 」,話呢樣唔好食果樣唔好食。(個人最憎咁L樣,破壞晒成個食飯氣氛)

而且,佢味道同埋菜式都keep到以前老上海嗰種風格。而家嗰啲上海餐廳好少會食到佢有嘅一啲特別嘅小食,例如炸鳳尾魚,可能係我孤陋寡聞,我就冇喺其他上海鋪冇見過啦

其實香港嘅小店而家買少見少,如果有機會同有時間嘅不如去幫襯多幾次,好好享受同珍惜下僅有嘅小店老味道
油豆腐粉絲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞