[13600k V.S 7800x3d] 推4090純打機,開好多chrome,不轉片壓片

33 回覆
0 Like 9 Dislike
CPU最低消費,大家會揀13600k定係7800x3d?
定有更佳選擇

4k嘅話差距會再窄啲,因為4090都俾4k 扯盡咗。
x3d原來都咁勁
用7600X等下代AMD
7600x粒U到時放2手? 好少搞賣2手野..要約要就
打算策略 3年換GPU, 5年換CPU 咁樣..
所以一裝左CPU我好少搞佢...因為最撚麻煩工序
今代AMD太多問題,你預7600x用年半後65折放出去,記得用水冷易拆,同散熱膏唔好用水泥,熱一熱CPU再拆
Am5 socket 唔係有個罩固定?
thx各ching
Am5已經係LGA唔洗拔劍
咁唯有買13600k了
AMD? 狗都不用
13700K啦。。
水冷:E360
用amd學到好多技術,用煙條做唔到工程師架
amd做特價就amd 冇就intel
利申7950x3d + 4090
intel火牛仲要買大200W
13代好似好高溫
會唔會下一代好啲
純打機一定78x3d , 尤其打fps game frame 數都高過intel
原來係咁, 多謝巴打指正

不過我好奇究竟係連開殼都得嘅祖傳水泥膏實啲定 LGA 頂得住唔扯爆板多啲

老老實實,而家電腦升級 升顯示卡最實用。CPU 唔夠用想換時應該直接成set 換最新。
14代玩返擠牙膏只係13代raptor lake refresh
溫度唔會有咩分別
慳多少少落7600唔洗買7600X
Zen5大機會出年年頭發佈, 上半年內開售
用一體水以後換CPU就會簡單好多囉, 而家啲一體水好少漏

牙膏廠出年得13代refresh應市唔洗等
我就係13600k+4090

不過有d後悔無上13700k

有d game優化好差好撚食cpu

上到4k都會bottleneck

建議13700K/13900K

再唔係就等新U

應該10月左右出
咁你咪買AMD囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞