工程文員 和 工程師的 主要差異,你會是工程師嗎?

26 回覆
0 Like 45 Dislike
工程文員 和 工程師有顯著區別,以下是主要差異,你會是工程師嗎?

1. 職責範疇:
工程文員:主要負責處理工程項目的文件和行政工作,例如編制報告、繪制圖表、整理文件、工程協調和跟從標準守則(code of practice)的設計工作等。
工程師:主要負責工程項目的設計、計劃、管理和執行工作,以確保項目的安全、質量和效率。他們需要應用工程原理和技術來解決具體問題。

2. 學歷和資格:
工程文員:通常需要具有相關文憑、證書等資格、或不被認可的學位學歷。有些職位可能要求具有特定的技能,如AutoCAD 或操作spreadsheet/commercial program。
工程師:需要具有認可工學士學位或以上學歷,並具有相關工程領域的專業資格。工程師需要成為 香港工程師學會會員 (MHKIE)或同等資格,如英國工程委員會認可的 特許工程師(Chartered Engineer),才能成為社會一般期許的工程師。

3. 薪酬和晉升:
工程文員:通常起薪約18000-25000,隨著經驗的積累和技能的提升,薪酬會有所提高。但晉升機會相對有限,通常可以升職為資深工程文員。
工程師:起薪約38000-50000,並隨著經驗和專業資格的增加,薪酬會有顯著提高。晉升機會較多,可以晉升為項目經理、部門經理甚至公司高層。
工程文員有冇牌
大把5皮無牌
同埋今時今日
得5皮都唔好叫自己做工程師
工程界既話,thei畢業都夠做
工程文員英文係咪clerk of works
唔係
Clerk.
見過中字頭岩岩有牌得30K
咁佢仲留低係on9仔
香港做工程就要一腳踢,乜春都要做
做爛市?有牌最少Project E, 30k AE都不如
香港有工程文員架咩
咪姐係ea,ae 做嘅野
你所講果堆嘅文件全部都係一個PM嘅工作
依家反而好多香港做工程嘅人唔識得做項目管理 日日當正自己係地盤佬
Consultant fresh chart 都40
返六日30k 佢chart 車牌咋
Technical Engineer vs Project Engineer

做工程最終都係做PM 呢個就係點解傳統工程公司會係AE->E->PE->PM咁升 樓豬好似連自己嘅工作應該係做咩都唔知就睇小人做project文件
現實工作見唔少呢類人 仲要串77話人點解做工程喺到玩文件 呢類人最終咪只係會Technical Engineer收尾 無得再升
設計f1 engineer 有無牌? Nasa engineer 有係牌?
Toyota engineer 有無牌?
一個叻嘅pm係可以同你玩文件玩到所有延期超支嘅責任卸晒落人地到 有邊單工程唔超支同延期 係純粹睇你點解決問題

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞