新任黑鬼美國隊長: 《哈利波特》、《指環王》等電影缺乏黑人演員

264 回覆
11 Like 1322 Dislike
在接受Inverse采訪時,《美國隊長4》主演安東尼·麥凱抨擊《哈利波特》、《指環王》等電影缺乏演員多樣性,哀嘆這些廣受好評的奇幻電影中沒有黑人演員。

“哈利·波特沒有他媽的黑人朋友。佛羅多走遍了整個宇宙,卻從未遇到過一個黑人。我想在黑人街區看到佛羅多,如果我上《周六夜現場》的話,我一定會這麽說。”麥基說。

《哈利波特》長期以來就由於缺乏多樣性飽受爭議,原著作者JK羅琳也因近期關於跨性別群體、性和性別認同的各種言論罵聲不斷。據了解,《哈利波特》系列正計劃重啟,並在演員陣容和編劇團隊中加入更多有色人種來扭轉口碑。

Source:
https://www.cbr.com/mcu-anthony-mackie-calls-out-harry-potter-diversity-problem/

我想在黑人街區看到佛羅多

如果Frodo去咗黑人區
實比班黑人搶哂身上啲嘢再強姦啦
點樣完成消滅戒指嘅重任

真心
對班黑人應該仲難過要面對Sauron大軍啊
魔戒入面d半獸人係黑色架喎
Nigger隊長 一定唔會入場睇
班力架淨係棍騎劫已經成功嘅大作 , 唔識自己創造新既 IP,同魔戒入面戰獸人一撚樣
水鬼升城隍
講起就嬲,屌那星magic真係咁出

罷睇先
一直都係咁諗 套戲黑人多過白人
Frodo 男人黎

第一集出到最後一集
仲同過哈利老婆一齊
班死黑鬼潛台詞係想講應該由黑人做主角 唔係做配角
orc lives matter
黑人+精靈
五個男黑人大戰白人女又點計呀
六個主角佔五個喎
半身而家已經對英雄片冇咁大熱誠
you are a gangster, Harry

金利唔係力架咩?
就憑你黑鬼隊長呢句,我就唔撚睇你套戲
以呢啲新既大片啲人既性取向嚟講,男人仲危險
第一集黑人追住白人嚟斬
其實唔係話咩白人至上,但至少白人喺人類歷史貢獻嚟講真係遠勝黑人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞