黃家駒逝世30週年

106 回覆
43 Like 3 Dislike
今年樂壇最佳新人 係咪就係家駒AI
今日全日loop Beyond d 歌, 作為紀念
安全到……
主持搵李志剛,
《長城》唔敢播,
《大地》只播1991「忘我大匯演」(兩年前有個版本經典好多,起碼啲樂器插得返Jack線)。

同埋以前啲fans 我真係唔知佢地係好戲定瘋狂,
個節目cut 咗接近十場港台live,有7場都係樂器無插線/無receiver,播MMO 而且唔夾手型,
但啲fans 好似聽到真live一樣。

啲fans 覺得唔odd呢下好野
唔係玩音練既,以前d人識鬼睇咩
同埋見到偶像連呀媽姓乜都唔知,仲點會理有無插線係唔係咪咀
我睇就 港台仲有出集節目 算係咁啦
就算點,依《海闊天空》首歌都係經典。請唔好再膠化佢!

Beyond《海闊天空》YouTube點擊破1億首個廣東歌MV達成

完成《海闊天空》後不足2個月,黃家駒便在日本因錄製綜藝娛樂節目而發生意外跌死,客死異鄉,令此曲除了是《樂與怒》主打歌,更同時成為Beyond最後一首由黃家駒擔任主音並錄製的派台作品。

https://youtu.be/qu_FSptjRic

仲有開心鬼救開心鬼
都係四子做主角
仲有係第一套港片真人+2D動畫
佢地有講過樂隊不受尊重
唔會預備好setting
我記得有啲show直頭鼓都無
世榮係後面拍手only
把聲太特別,百年難得一遇
灰色軌跡
唔知點解,佢個look 到而家都唔覺得out
manson有啲似佢
林振強好似淨係幫佢地填過呢一首詞 可惜
千杯酒已喝下去 都不醉
回望往日 如霧似夢
無奈的輕歎 是她的歡笑聲
風似輕吹過
《醒你》都係林振強填
其實幾chris martin
成三十年都出唔到一隊搖滾樂隊超越到beyond
Mr. 好聽受歡迎, 但衰抄歌散埋band
kolor風格最似, 但偏indie野
rubberband題材多元, 但曲風又唔似beyond咁rock
dear jane 歌易入口, 但編曲好多罐頭歌無特色
tonick 4子樣都順眼靚靚仔仔, 但唱功唔掂
19毛文 唱功最好, 但北上奶人仔
我最鍾意佢地自已作曲 作詞
好似"醒你":
我沒人迷 只想給各位
一些心裡感覺 不改編複製
香港呢30年有興過搖滾咩? 啲00後(包括連登嗰啲)寧願睇咩中国有說唱

迷beyond嗰啲都係當pop聽, 聽歌詞, 聽melody
想聽AI 黃家駒唱無限
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞