情侶之間 咁做 算唔算情緒勒索

213 回覆
5748 Like 266 Dislike
師兄白卡?
from wiki:
情緒勒索同時也是一個理論,主張恐懼(Fear)、義務(Obligation)、罪惡感(Guilt)

你上面前者講法只係單純表達自己感受同原因(但建議講多啲對方去club點解會拎你擔心同唔開心呢?你背後有無啲假設或非理性思想?最緊要大家減少誤解。)

但後者明顯更著音將自己嘅情緒結果歸咎於對方行為,從而令對方產生罪惡感
唉,真
咁啱睇吓你啲po 覺得你都係經歷緊唔信任嘅問題
遇到控制慾強既真係分手算
分啦

綠帽已戴,最緊要除得快
我太過信佢
正確 佢要去咪由佢去
管唔到咁多
如果佢係有心想去識仔溝仔搵第二個
你唔俾佢去 佢都總諗到辦法去識架啦
感情嘅野 隨緣啦 唔係你的人 點都留唔住
勸樓主唔好太上心
但係前者都可以歸咎對方喎

我幻想到如果有條女同我講
如果你去左,我今晚成晚都會好擔心,好驚,好唔開心🥺🥺

呢種咁都唔叫勒索咩
佢字面上冇話我直接導致佢情緒
但就話緊我知我去左,佢會唔撚掂,想我因care佢感受,就改變自己選擇
我會將佢啲嘢一鳩掉哂去後樓梯放心玩唔洗返
揸車嘅可能幫佢架車睇下有無咩不足,例如軚有無釘氣喉有無嘢冷氣有無腐乳味,等佢下次揸車去蒲車女玩得開心啲
玩鞋嘅睇睇左右齊唔齊,玩figure 嘅睇下手腳齊唔齊,銀包入面啲一張張嘅嘢,污糟位幫佢逐張剪個心心落去美觀啲,聽人講用咸水洗iPhone好似乾淨啲

痴撚線咁都仲要問點做? 定應該落club 前煲好湯等佢補下身,返黎留定熱毛巾幫佢抹身,洗埋條褲再問下頭先操唔操勞幫手揼兩嘢睇下洗唔洗出埋啖尾火,幫佢較埋鬧鐘起身返工,自己去煮定早餐掃埋地?咁先叫體貼唔勒索?

拍拖仲club 直接請屎佢食啦
其實對方唔想讓步都無錯,
只係大家唔適合

不過唔需要咁就話對方情緒勒索嘅

極端啲,如果佢條女鐘意食屎,
樓主表達咗唔想佢食都好正常,
但條女真係天生嗜好係食屎,
唔想讓步,
咁唯有分手,大家搵過個適合自己嘅對象
我明你意思,語言溝通好多時都有誤解。所以我話唔好停咗喺只係表達自己有咩情緒結果,講多啲呢個情緒係基於咩引起,對方落club對你嚟講代表咩呢?

當然你要小心表達,因為對方都好容易take咗個解讀:講嚟講去你都係唔信我啫

呢啲敏感嘅題如果一齊處理到係有助大家認清彼此嘅期望,同時都幫到自己了解自己多啲(我係擔心啲乜呢?我係咪唔信對方?)

但前題係雙方都足夠成熟去冷靜對話。因為一墮入情緒主導嘅對話,就乜道理都唔使再講落去,寧願大家靜下先。
分手啦,你明唔明正常嘅人唔會咁樣?
我覺得可以換一換過個例子

極端啲,如果佢條女鐘意食屎,
樓主表達咗唔想佢食,覺得好核突接受唔到
咁其實唔算情緒勒索喎,只係表達自己感受

但條女真係天生嗜好係食屎,
唔想讓步,
咁唯有分手,大家搵過個適合自己嘅對象
無所謂啦 你條女已經幫我含緊雪雪聲
不過唔需要咁就話樓主情緒勒索嘅

寫得唔清楚
一個寒冷的冬天,幾隻刺蝟擠在一起取暖。由於牠們身上長滿了短刺,彼此戮痛了對方,所以不得不散開。可是,寒冷的天氣又驅使牠們擠在一起,同樣的事情重複發生,牠們終於明白;不要太近,也不要太遠,最好彼此保持一定的距離。
Lm
同意

情侶間就係要溝通
如果對方做左令你覺得唔舒服既野
就係要講出黎

如果佢係緊張你既感受
會衡量下邊樣值得做啲囉

佢咁講根本就覺得
我係要去架啦你做乜管我
大師
好過份!
出去玩唔緊要最緊要識返屋企
感建分
唔算

咁大個人講自己個心情有咩問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞