鄧炳強:「軟對抗」的「邪惡」之處在於有人經常尋找灰色地帶「在犯法之間挑釁市民」

146 回覆
6 Like 117 Dislike
七一臨近,特首李家超及保安局長鄧炳強接受傳媒訪問時亦再提及本港國安風險。李家超接受央視訪問時指,已經感受到本港目前出現「軟對抗」,並嘗試於不同領域破壞,又指軟對抗經常在犯法紅線下出現,本港要在國安方面警覺、警惕,勿讓破壞力量得逞。保安局長鄧炳強接受《星島日報》訪問時亦指,擔心有人利用或騎劫七一,危害國家安全,故當局須小心應對,不可掉以輕心。

https://news.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20230628/s00001/1687923786405/
李家超接受央視《新聞1+1》訪問,他指有不友善國家試圖攻擊中國,又指相關國家除在經貿科技上有動作,亦可能在民間有破壞性質的行動,以針對內地及香港發展,形容有關勢力不希望一國兩制成功。李家超認為,目前社會總體平穩非常安全,但相信破壞力量不會放鬆,又指已在不同領域感受到「一些軟對抗」。

鄧炳強就以呼籲取消器官捐贈為例,指有「走佬」前區議員抹黑器官捐贈,正屬「軟對抗」,又指相關行為無日無之,批評有外部勢力及其香港代理人希望分化香港市民,令市民不信任政府及仇恨政府。鄧炳強亦批評國際特赦組織早前捏造一名新疆學生來港後被拘留,而《華盛頓郵報》則抺黑懲教署更新工作為「洗腦」,又指有市民於特別日子企圖破壞香港安寧,認為「軟對抗」的「邪惡」之處在於有人經常尋找灰色地帶,「在犯法之間挑釁市民」。
屌,中文都講唔好。咩叫「在犯法之間」?
拉曬滋擾電話個班人先再講啦局長
犯法你咪拉囉
依家香港唔犯法嘅野都唔做得?
on9
犯法就係犯法
除非你係警賊
Sorry, 唔犯法一樣照拉
佢意思即係好似大陸嘅『擦邊球』咁,好嬲但又搵唔到位拉你
中國香港勝在有家超伯伯同鄧局長 ,實在香港人之福
犯法未拉lo
無犯法又係到吠
移民算唔算軟對抗?
撤資算唔算?

唔識分
即係長官未決定你係咪犯法
反對哥爾夫球場起樓嗰啲?
犯法就犯法
冇犯法就冇犯法
遲啲係咪會整個新term 微犯法
跪既姿勢唔正確
"擦邊球"係比喻,都明
你咩叫「在X之間」?
又嗡乜柒呀,鄧走狗,今日讀左習思想未
唔生仔同搞gay算唔算
整條思想罪就得㗎喇,一犯法就送去思想改造!
無犯法都唔做得
是咪我急屎都要你蛋餅強批左我先屙得
屌你老母日日兩三個詐騙電話唔撚理
屌你老母
而家精精壓力好撚大
立場煽動案
冇意圖都入到煽動喎

有犯法
冇犯法
有意圖
冇意圖

都係犯法
我實名舉報,上次城規開會反對粉嶺高球場改起公屋嘅人,全部都係軟對抗,阻礙政府施政
呢d係咪建制派都鬧既鬥爭鬥到過晒龍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞