【大學排名】QS大學排名2024,本港大學幾乎全綫下跌

103 回覆
61 Like 6 Dislike
你親戚好得閒
相信係HKU grad嘅社會賢達,人中之龍,un un腳月入千萬
推崇HKU 親威
當city 同poly 高過brown rice dartmouth boston

都唔洗傾落去啦下嘩

咁老實講Rice同Boston不嬲都次一等好多,Dartmouth規模細所以排名都輸蝕,佢勁係勁在Ivy嘅本科liberal教育,同研究實力無咩太大關係。
你睇埋 us news 同ARWU 既榜就知hku cu真係不值一提
呢頭要搶人才
果頭就跌。。。
大學夾埋黎軟對抗?
排名跌係因為 排名指標有改動
呢6間英國大學會好過香港3大 (根據QS/THE/US News/ARWU)
牛津大學 (4大排名Top 10)
劍橋大學 (4大排名Top 10)
倫敦帝國學院 (4大排名Top 25)
倫敦大學學院 (4大排名Top 25)
愛丁堡大學 (4大排名Top 35)
倫敦國王學院 (4大排名Top 50)
有得入呢6間都唔會考慮3大 3大畢業都係去呢幾間讀碩士/博士
港大 中大 對得住3大個名
(QS/THE/US News/ARWU排名起碼有兩個Top 50)
反觀科大真心唔得
死火 冇得打飛機啦
KCL同HKU有Law Pathway Programme
要求係講緊cGPA 3.5以上 KCL先會考慮
更可況KCL-HKU有Joint PhD Programme
KCL 4大榜單都係Top 50
HKU 4大榜單得2個係Top 50
可想而知KCL ≥ HKU
都識唔少人係放棄3大去英國讀
放棄HKUST去Warwick
放棄HKU去Durham
放棄HKU去Edinburgh
放棄HKU去King's
放棄CUHK去UCL
科大呢幾年排名都一直跌
QS 排名都要睇下大學啲科及整體
brown rice dartmouth boston 又真係同polyu差唔多。
呢6間英國大學會好過香港港大 (根據QS/THE/US News/ARWU)
有得入呢6間都唔會考慮港大 港大畢業都係去呢幾間讀碩士/博士
倫敦國王學院 King's College London (KCL)
ARWU: #48
QS: #40
THE: #35
US News: #33
平均值: #39

香港大學 The University of Hong Kong (HKU)
ARWU: #96
QS: #26
THE: #31
US News: #55
平均值: #52

結論: KCL >> HKU
結論: KCL >> HKU >>>>> Others
呢個係你話定你親戚話
真係好推祟HKU, 唔明HKU有咩好
曼切斯特大學 (4大排名Top 50)
加埋G5既LSE

呢幾間都好過香港大學
差唔多10間 所以我話top10就差唔多。
d人話top5先勁過hku邊條on9將香港大學睇得那麼高
佢為咗反CU已經走火入魔

利申:HKU,想轉CU
好想問佢親戚HKU有咩好
人地親戚話hku宇宙第一㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞