覺唔覺得呢十年有好多人都離婚

133 回覆
129 Like 28 Dislike
尤其是未夠30嘅都離婚
好多都係出軌而去離婚
又有d話唔了解對方
當初點解要結婚?
衣家好似所有野都褪前左咁
結婚好似拍拖咁 唔岩就分
唔係應該學老一輩咁講
結婚前要擘大對眼睇清楚對方嫁咩?
以前女人結過婚同其他男人上過床都唔夠膽俾人知,以前貞操好緊要,而家你試吓咁樣同佢哋講,話你結過婚同其他男人搞過所以唔想要你,即刻話你misogynistic 變做你有問題,點同
好似廿年前已經係咁學外國啫.....
真心唔鐘意咪離
好似年上一代咁夾硬一齊日嘈夜嘈
你有見咁會開心啲?
人人都想一見就鐘情一生一世
感覺根本唔到你控制
其實外國我覺得似因為信宗教嘅人急跌,以前好多耶撚覺得離婚係大罪所以打死都唔離,而家你比少啲attention佢哋遲早返到屋企佢哋已經執晒嘢走埋
上一代未必係自由戀愛
但現今都係自己戀愛
咁唔鍾意又結婚?
搵人埋單果d另計
唔係一早知係咩人先嫁?
咩叫早知你幾歲
拍拖一回事
結婚後嘅柴米油鹽家庭野又係另一回事
香港離婚率高我相信有一部分係假結婚同中港老夫少妻分身家
身邊朋友總有個離婚
只係好多人未搵岩另一半o者
老實講,好似我自己咁,拍拖之後我同任何女性都唔過電

公司大把靚女同事,難聽D講,我要包養一個,應該無咩可能有人知
但真係唔過電就唔過電

同左老婆差唔多就快20年,老實講,真係無厭過
當然,有時見佢好蠢會忍唔住屌佢1,2句
次次屌完比佢罰錢
呢十年仲有好多人都死左添
你唔撚講埋? 多鳩餘
因為付出同收穫隨住時間成反比。18到28歲顏值巔峰期,果陣用好多時間同金錢去追求覺得值,到結完婚之後,想得到嘅野都已經到左手,就唔願意再付出更多。當初嘅承諾無諗到係咁大付出。最大原因係條鳩控制左個腦導致錯誤判斷左。
你自己冇問題唔代表人地冇
大把人去到三十歲都未搵到個完美嘅對像
ok一齊 三十幾歲人結婚好個理
結完你身邊再出現一個係自己心目中完美嘅
有咩冇可能發生
多左好多港女出軌
終於喺連登搵到個呢方面同我一樣嘅人,一拍拖就其他女點都唔過電

Btw20年好勁巴打你地要幸福啊!
多謝
以前一代會追求買樓生仔
依家就算結左婚都比以前獨立得多
唔生仔唔啱直接離婚 諗都唔使諗
四大長老呢個年代都唔會叫你死忍死頂就習慣左
佢地撚有認真了解過另一半先結咩

大把根本純粹到咁上下年紀就結

或者覺得好似無咩大問題就求其結

你叫佢地認真聽人講野多過 5 分鐘

對眼離開個 mon 多過 5 分鐘已經想死

仲講乜了解觀察對方
我意思係拍拖嘅時候
你唔會唔去了解一個人就同佢結婚嫁嘛
假結婚還假結婚
我意思係兩個差唔多年紀或相差唔夠10年嘅
有d 後悔無搵後生10年既結

男人結婚又有負責買樓首期 供樓 禮金
又要間唔中貨金買包包
好多同另一半嘈既都係錢作怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞