有冇人做過無地軌浴屏躺門

23 回覆
1 Like 7 Dislike
https://youtu.be/srqoGbaDaTQ
上網見到呢個design 淋浴間地台低出面少少 唔用地下軌道
咁就冇左凸出地台/地下擋水
清潔走動都方便d
但唔係好見有門市有呢隻design
甚至淘寶都冇乜
有冇ching做過/知道邊度買?
sorry timestamp url here https://youtu.be/srqoGbaDaTQ?t=286
淘寶大把
窄推拉门吊轨
而家有種係無地軌
但係都有個擋 擋水
都好乾淨
唔知話你戇鳩定咩好
你係點樣產生全屋升高呢個念頭
一浸就大獲
咁搭單問下點樣做去水先冇咁易浸
去水慢嘅話廁所浸水都可以浸 仲係咸水
ching有冇圖/keyword 或者店舖可以參考下
上網淨係搵到一兩款 唔識search 呢樣野
吊趟呀 去旺角個堆潔具舖叫人做
好多年前已經有
地下落條吸咀 或者起高一級 咁樣就安全d
如果做到好似條片入面咁薄
一塞水喉就好易瀉哂d水出去 好鬼煩
企缸要有足夠斜水係必需
仲要確保去水喉冇淤塞
明白 唔該晒ching
隻夾用得耐好易成隻門跌落嚟
本人試過太大力躺門直接爆玻璃
香港用開嘅地軌係L型有幾難清
係台狗啲40年老透天先會好似佢咁
唔建議 會瀨野
好似做唔做到係睇你屋企個去水位
如果去水落樓下個隻就得

公屋居屋未必得
咸水浸出廳咩都唔洗要
你用咸水屎坑水沖涼?
其實話會瀨野都只不過係塞渠or爆水管之後buffer細左?
如果淋浴位置地台可做低好多感覺就唔需要級咀
不過現實好似冇乜可能做到咁
用吊軌比較好,地軌個轆仔濕水多會生銹唔順要經常換
有深既sunken slab咪得
但唔多屋苑有
唔明點樣清潔方便左,一樣有條不銹鋼條截水。仲多左個機會清潔劑搞到不銹鋼生銹。我諗你係想有一眼望去平整個美觀

但係香港,環境局限,廁所最緊要實用,放資料去搞廳同房好過。如果你有錢就搞到日式浴咁,兩間房連住,但大好多,唔係塞d野入沖涼房。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞