食海鮮火鍋收天價2萬賬單,事主感被「劏」!

118 回覆
14 Like 69 Dislike
與朋友吃火鍋相聚本應是件幸福的事,但打開賬單時發現吃了個天價就非常肉痛。近日一網民於社交平台發文,表示他與朋友一行9人到澳門一家海鮮火鍋店用餐,期間點了多種名貴海鮮如阿拉斯加蟹、波士頓龍蝦、鮑魚、生蠔等,結果埋單竟要澳門元20,451元(與港幣等值)。樓主質疑被「劏」,也透露他們只喝了十幾瓶啤酒,並沒有點紅酒或貴州茅台等高價酒,問網民「是否太誇張?」。不過見慣世面的網民卻反指「抵食」,更有人「求地址」。

該網民於Facebook群組「香港街市魚類海鮮研究社」發文,表示日前與友人到澳門光顧一家海鮮火鍋店「9個人花了兩萬元,只喝了十幾瓶啤酒,沒有點高價紅酒或貴州茅台,這是不是太誇張了?最貴的是阿拉斯加蟹。」

從樓主上載的賬單可見,他們總共消費了20,451元。單是100両(約6斤多)的「阿拉斯加蟹」價值4,609元,已佔賬單的四分之一左右;其次是加拿大象拔蚌,40.6両,價值2,152元,還有35.6両的「泰國尿蝦」1,638元、25.7両的「花英斑」1,439元、「波士頓龍蝦」63両1,260元、「生猛黑邊鮑魚」19.6両1,078元、還有花螺、青口及花甲等。

除了豪食海鮮,他們還點了兩窩「濃湯花膠走地雞(半隻)」1,196元、「美國特級肥牛」、「日本雪花和牛」、「法國紅酒凍鵝肝」以及一個價值518元的「靜岡蜜瓜」、16支啤酒、10支蒸餾水、鮮榨蔗汁,最終食物及飲品的總費用為18,592元,再加上10%的服務費,共計20,451元。

「天價賬單」一出引起熱議,吸引了過千留言,大多數人認為叫這麼多食物這個價格不算貴,而且明碼實價「澳門每人食兩千文多啲,有幾誇張?喺澳門,一個人食兩萬文,幾時都有」、「人地餐廳海鮮明碼實價標曬,點送時懶型,埋單時又心痛,怪邊個呢」、「一人除開先兩千頭食咁多海鮮,入門Omakase 價,仲想點?Post 出嚟唔怕俾人笑」、「其實9個人兩皮幾食咁多野算係咁上下,同埋你果度點止幾支啤酒,成箱幾都有喎」、「覺得貴就唔好食象拔蚌同阿拉斯加蟹(2樣都差不多$7000)」、「人頭2千多 出去吃個高級少少的一餐都要千零蚊一個啦,價錢不貴,仲要吃咁多海鮮」。
食炒價
似廢老post 上網
偏貴,但唔過份,除開都係2千幾
海鮮價好難講,花膠雞湯要5百幾蚊都幾貴
似樓主呢類人po上網拎存在感
真 成班傻閪
你今日都好有存在感
我想知如何避免?

可唔可以最終落單之前知道實價?
4000蚊攞去炒
屌你老母臭閪內容農場
澳車北上 無人留係澳門交智商稅 唔劏你劏邊個
咁都唔貴??真心定?
幾日前既新聞
唔講海鮮

支水都十幾蚊支

應該去左高級餐廳食
其實可以問嘅
不過我會建議同阿姐講聲人頭預幾錢一個
叫佢幫你砌
10%服務費已經係我一個月飯錢
所以仲話茶記4000食海鮮貴
可能係專業品水師挑選既 , 唔貴啦
便利店都要10蚊枝
間鋪最尾個字係咪有個閣字?
得兩個字?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞