[警世post]唔好以為瑞士好安全

647 回覆
3786 Like 35 Dislike
個個都話瑞士安全,但我哋喺瑞士俾人入酒店房爆竊啊

同好多人一樣,我哋去瑞士其中一站就揀左Grindelwald,睇咗幾個酒店網見Eiger Selfness Hotel嘅評分都高,有山景又有廚房,就拿拿林book左四晚。

到咗退房前一日,我屌佢老味,我哋竟然喺酒店房俾人偷野

我哋個朝去完First就返咗酒店休息下,擺低部相機叉電,到八點就出門去食dinner。食咗個半鐘返到酒店,就發現兩部相機、相機叉電器同埋一條type c to type c cable唔撚見左!其中一個喼個密碼鎖都俾人改過黎!好明顯係有人入過我哋間房偷野!但我哋出門前已經鎖好哂啲窗,出門仲chok多幾野度門confirm鎖左。

發現俾人偷嘢,我哋即刻去左front desk搵staff,條友聽完都呆撚左即刻話搵大粒野黎幫我哋處理。

個位大粒野係叫Gisela Heller(臭G ,話喺Hotel Owner and Manager

佢聽完我哋講,都係一副震驚嘅樣然後話瑞士好少有爆竊,佢自己屋企都唔鎖門。又話今次都係第一次聽佢間酒店有人被偷嘢。

問完啲details,佢就話等陣幫我哋報警但警察今晚唔會出現,因為聽朝先有technician返工,先有機read到邊個拍咗卡入我哋間房叫我哋返去休息下,聽朝再update我哋。但我哋好撚驚條友夜晚又會用卡入房,所以叫佢轉過間房俾我哋,佢都應承咗。
個陣我哋都覺得佢態度好誠懇都信得過嘅。

於是我哋就執野轉房,但都係好撚淆,大家都係坐左係梳化,唔係好瞓到覺。

第二朝我哋都仲未收到臭G嘅電話,又去咗front desk搵佢。佢同我哋講原來尋晚警察黎咗check房啦喎,但話無任何breaking in 嘅痕跡。至於房卡個到,佢show左個print out record俾我哋睇,話15/6 八點至九點半呢段時間都無人用卡入過我哋房

臭G叫我哋再親身去差館,再講清楚啲details同埋睇下有無serial number provide埋俾佢哋。

我哋報完案出到門口,見到對華人樣嘅couple,拎住我哋酒店枝野飲搵警察問野。

我哋就去問下佢哋係咪同一間酒店,係咪俾人偷嘢
結果佢哋都係同一晚俾人偷野!都係好firm鎖哂門窗!而且佢哋夜晚6-7點左右就搵咗臭G,條臭G對住我哋仲扮第一次遇到

同一晚兩單偷野,我哋覺得係有預謀犯罪!
所以我哋 2 pair人再上左去搵臭G,跟著佢先認其實過去幾個月都有人係酒店偷野,佢有諗過裝CCTV,但話酒店太大,又有好多層,好難做到仲話尋晚警察同佢哋講其他酒店都有人偷野!

我哋話門窗都鎖好哂,又無人break in,咁好明顯係有人用房卡入我哋房偷野啦,叫臭G要賠返錢俾我哋,但佢反咬我哋無將貴重物品擺係佢個細過屋企信箱嘅夾萬入面,同埋佢都唔可以100% guarantee到住客嘅安全喎又話THIS IS LIFE!!!
仲話佢有好多會要開,叫我哋唔好再煩住佢,official memo都要等佢開完會先寫到俾我哋。

我哋趕飛機同唔到佢理論太耐,臨上火車再去左差館問嘢。佢哋話CCTV is prohibited in public area,酒店有無裝就要再問返負責人。我哋再問咁附近酒店係咪都有人偷嘢,佢哋竟然話無收到other hotel guests嘅report

DKLM!!!!個條臭G由頭到尾都係到同我哋講緊大話!

我哋只係出咗去個半鐘食飯,擺明有人𥄫住我哋出入,一走就action
門窗都鎖左,無撬門又無用房卡,咁點樣入到黎偷野?

我哋問臭G啲房卡record有無人可以delete,佢話得senior staffs有authority咁做

我哋愈黎愈覺得成件事好鬼!咁岩我哋同馬來西亞couple都係被偷野後一日就check out!一定係預左我哋趕飛機趕行程,留唔到係到搞大件事!

封official memo都要email再催佢先send過黎俾我哋

我知你哋會話係酒店出門唔鎖喼,唔見嘢係抵死。的確我哋係大意咗,但過晒執房時間同鎖好晒門窗都仲俾人偷嘢,呢間酒店一定有問題!

希望呢個警世post可以warn到大家
唔好搞到我哋咁,成個trip衰收尾仆直咗
最重要人無事
Ching住咁大間酒店都俾人偷野
點解女人做錯嘢要用G鬧佢?
G唔一定係仆街㗎喎
大把G心地善良做G養活子女
如果佢係男人你會唔會鬧佢臭鴨?
尊重返性工作者唔該
總結:要買旅遊保

講完
擺到明係留意咗你哋幾日
等到你就走前就偷
好慘
你Country填咗Hong Kong,違反國安法,一入境就拉得
標準答案 你以為香港好好? 返支那囉
咁撚仆街
你用邊間agent book?
早幾個月係瑞士都差啲俾人偷野
好彩家人睇到 立刻制止條友
歐洲無乜邊到安全 小心財物
希望ching 你有back up d 相
唔見相機可以再買過
冇哂旅行影嘅相真心慘
你老母臭雞 你都係臭雞
間酒店真係好有問題
題外話 只要係值錢野無論出去幾耐我都係跟身
手腳咁撚唔乾淨
好多旅遊保唔包電子器材,有都只賠好小
最重要係影啲嘢冇晒
擺明恰9你地係旅客,無野做到
無閉路真係好撚閪
而且擺明係staff 出手,得佢地知樓主幾時走
google同tripadvisor留個負皮先
即係間酒店自己做?
咁好離譜喎
擺明恰你地東亞遊客樣
樓主唔驚間閪店尋仇 去google定tripadvisor啲評論到講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞