成班人喺Minecraft起咗一條80年代風格嘅屋邨

91 回覆
826 Like 15 Dislike
最近呢幾年成日聽到唔同嘅舊屋邨重建計劃,所以就有個念頭想同班志同道合嘅friend一齊喺個Minecraft server到,起一條設定喺70至80年代落成嘅屋邨出嚟

於是乎,幾條友一齊透過唔同嘅資料搜集同討論,就夾手夾腳起好咗呢一條虛構嘅屋邨,仲順便幫佢改埋個名:
臨夏邨 Lam Ha Estate

希望資深嘅連登Minecraft老手同各路專業人士睇完啲相之後可以比下意見

屋邨設計
全景相一張

呢條邨總共有六座樓,包括雙塔式同舊長型嘅公屋,仲有一個翻新咗嘅商場同街市

除此以外都起咗幾個原汁原味嘅冬菇亭大排檔,同埋...

一個喺條邨隔離嘅泳灘

交通設施
喺邨入面就起咗咁多設施,於是就到居民點樣通勤,去出面返工返學嘅部份

除咗經出面條大路同高速公路出去之外,仲可以搭乘地鐵

輕鐵

落樓搭巴士

都得!
不過條邨間學校就仲未起好,希望之後搵到多啲資料就可以還原到80年代嘅連環式校舍

最後就係一啲技術性同額外嘅資訊,條邨就座落喺一個半島,總共可以住到13,040人,而設計就啟發自華富邨,友愛邨同安定邨

^ 地圖

^ 計人口嘅Excel

^ 喺商場下面穿過嘅馬路

^ 未起晒嘅連環式校舍

^ 個人最鐘意嘅雙塔式大廈天井

同班friend都一齊開咗個Instagram page去showcase返啲唔同嘅Minecraft樓比大家睇,希望大家可以支持下
https://www.instagram.com/nighttown.mc/
繼續努力
lam ha?
用條脷lam ha?
第一張圖個腦load左兩秒係真實相定game截圖
想拎把獄髓劍見人就劈,跟住喺公屋天井跳落嚟
體驗原汁原味嘅香港
正喎
個零星期搞掂條邨嘅佈局,道路同結構外觀設計,但係條邨嘅細節位就有排搞,甚至去到而家都未完全整好
第二張似新田圍
想玩
得圖冇得玩?
比多啲時間等我同班friend執靚仔啲,好快就有得親身入去玩了
係咪可以入去整個TNT generator炸晒成個map
下?
佩服
我都想入去望下 好正
好正 唔知拎黎玩工業modpack啱唔啱
個server本身就係Vanilla 1.12.2(係,個version仲停留喺上世紀

之後應該可以用WorldEdit schematic將條邨整做獨立地圖然後比各位自由發揮,同時開個server比人參觀下
連環校舍爭啲咩資料
連環型校舍太多變種,wiki話好多地方有改,所以想睇多少少/親自睇先再落手落腳起,唔想自己估佢內部係點而搞到起完望落唔似樣
點解唔更新 多d block用唔會方便d咩
需唔需要實際用家體驗

其實而家upgrade主要有兩個問題

首先,佢generated chunks同ungenerated chunks嘅接駁位會有問題,因為1.13開始有海洋update,1.19之後更加加埋負數y level,而之前試過攞個backup去1.19 singleplayer試upgrade,嗰啲接駁位望落其實係幾奇怪下

第二就係server plugin嘅兼容問題,部分plugin好似種樹用嘅OwnGarden停留咗喺1.16,甚至有幾個plugin係friend寫的,如果upgrade嘅話又有排搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞