有冇人有買過美債?

35 回覆
4 Like 12 Dislike
https://www.cmegroup.com/education/events/econoday/2023/06/feed572086.html

想買912797FT9 ,到期日係12月7日
我用嗰間而家做緊97.993
買10手要 9799.30我當9800 啦
係咪到期之後佢點都會俾返10,000你?
10,000-9800=200
咁我係咪即係有200鎂落袋

再加埋佢本身嗰個年利率4.250
咁我放六個月係咪即係額外再有2.125%落埋袋?

唔係好明,等各位連登專家解答
唔係,差價加息年利4.25
BILL叔叔無息收
得票面收益

你用邊間食咁多價
6個月嘅T-bill一般係冇派息
你賺嘅純粹係買入價同10000嘅差額

YTM係指你揸到到期嘅回報率,唔係指佢會派幾多利息俾你。
理解完全正確
https://www.cmegroup.com/education/events/econoday/2023/05/feed572121.html

咁我假設買91282CGX3,我用Firstrade買個做緊9,884.20鎂

最後大概會收返幾多?
有少少複雜唔係好識計
溫馨提示
美債每個order個金額都好大
你放個sell order得幾萬美金
用市價唔一定execute到
可唔可以講詳細少少?
用Charles Schwab 買 好似唔錯。
之前係ib買過幾萬美債
賺完想放 市價放個sell order好耐都冇成交
然後記憶中上網搵過啲人講
美債每個order都成球美金
啲少金額既order會冇人match
所以市價成交唔到
最後要低啲價先成交到
用邊間買比較好? Firstrade 好似個息低左好多
避開免佣保平安
我就用Ib Treasury bonds 就5u一吹,公司債1u
咁點計都好過免佣食你幾十u
又係果句免費最貴
91282CGX3
Ib 大約9841即係食你43u 夠比八次要佣嘅ib
你的成本:$9938.96 (Principal + Accrued Interest)
你會收到息4次,年利率3.875%,所以你會收到的利息收入:$10000*(0.03875/2)*4 = $775
到期後你會收番 $10000,你就賺左 $10000-9938.96 = $61.04

你的總收入 $836.04
最終資產係 $10836.04

應該係咁計,有錯請屌
所以無1球美金都係唔好買美債低於1球美金,麵係擺IB收息算
最後資產應該計錯
如果你收入係836.04, 最後資產係10836.04, 即係成本係10000
你計算收回成本10000後已經賺咗嘅錢, 又再將錢加落10000 度係double count
IB已經玩到1k一張
撇除本身成交唔多導致bid-ask spread大
買美債都無乜問題
你對,最後資產應該係10,775
呢個就係我點解做唔到銀行了
佢咁講一睇就知佢有料啦
政府債通常俾到你用1kUSD做單位買
去到5kUSD已經有返咁上下流動性/合理成交價
大部分情況未必要斷百萬買
除非你幣種係JPY

YTM係計好咗揸到尾嘅本金價差+派息(如有)嘅年化回報率
唔識計嘅睇呢個當揸到到期日嘅定期利率啦
反正呢啲計唔掂都未必預中間賣
如果要買一啲會提早贖回嘅債券,就要睇埋YTW
當係treasury non-callable算啦
如果齋擺不如放us money market fund, 都有五厘左右, 管理費本身都係0.1%, 0.2%咁上下

放ib 收息係用嚟做抵押炒賣先抵
六個月仲想收息?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞