你出圖,我幫你試用Photoshop AI gen 圖

754 回覆
580 Like 26 Dislike
用select tool 圍住件衫, prompt打football suit 就得.
用上面幅圖做例:
玩下先 唔該哂
小喬仲大隻過張智霖
Photography plan $68一個月,包哂photoshop, lightroom同lightroom classic
想問多樣 如果我有指定既衫想換 以爸你張圖為例 想換件解放軍或者某球隊既衫俾張智霖係點做又或者有冇字眼可以講下 我再google下
求教學
我都唔識, 要問其他巴打.
不過我試左少少分享下, 就係搵想要件杉嘅圖, 貼上去, 然後select 時唔好fill佢, 例如我搵張曼聯衫部份圖貼上去, deselect佢:

跟著先叫AI fill, 其中一個出嚟係咁:

唔係你想要嘅野, 只係當交流下。
中間要擴展 謝謝

好撚有料

想gen下半身
記得用美式英文,想要「足球球衣」要打”Soccer jersey”, 如果用”football“ 就變咗「美式足球」,美式足球個個上身咁壯健。另外,球衣圖案我都係要自已 mapping 上去。

1)首先見到低解像度的圖我會首先 upscale 咗佢先,太低解像度會影響 AI 的理解能力

2)遇到特定的物件想要gen時,比如「解放軍服」、「某球隊球衣」,AI 係 generate 唔到嘅。咁就要 google 搵圖做拼貼

3)調校好角度、色溫、去除多餘細節後,可以用AI generative fill 修補接駁位

4)gen 衣服圖時,我會盡可能保留原圖人物的肢體部分,等 AI 可以預計原本人物的體形,否則AI 經常會 gen 到變肥婆或者外國人的魁梧體形。

5)最後,gen圖都係要好似扭蛋咁靠運氣,試多幾次先啱心水,然後再局部gen, 調整細節….
美波
負評左張原圖
但見到製成品笑左
識貨美波真係好正
男人心一字馬

拓展背景
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞