月入3萬,想月供TQQQ應該點佈署?

100 回覆
1 Like 29 Dislike
1.要set止蝕
2.溶斷機制
3.睇下教主
4.再諗
3年你都渣唔住啦
如果再拉長啲計埋科網爆破
之前好似有人計過要好長時期先回到本
每月用少少錢,例如100蚊美金月供sqqq
如果一路龍市就當買保險冇咗
但只要撞到一次超級黑天鵝就fat fat
剩係2000到2010呢十年已經仆左街
有人計過 7年回本
歷史上最差既period 都係7年就回本點輸
再唔走 渣都無
https://havocfuture.tw/blog/backtesting-tqqq

Mock由2001年峰點到底跌咗99.91%而且武肺前嘅峰點都未追到2001年峰點

當然今日嘅科技同當年比不可日而語
但樓上話0 risk真係太過樂觀
出黎話人decay撚通常都係代表個市升到癲

去年6月冇人出聲
月供呀 又唔係叫你最高點ALL IN
去年6月靜靜地入貨
宜家咪可以出黎笑人
如果all in然後月供2000年1月 到2009年12月 一樣未番家鄉

如果純月供就原地踏步
所以咪話代表個市升到癲先出黎吠囉
歷史上最差開局都只係原地踏步
咁仲點輸?
衰得過人地笑得起
TQQQ 2010年先發行喎大佬

2010到而家升70倍,所以我唔知你咁自豪咁取笑緊d咩取笑緊個mock?

假設個mock係准,月供既或者之後有溝貨既一樣係賺到笑
唔好誤會我冇反對tqqq 但decay都係一個考量因素

囉倒後鏡backtest睇梗係易 但過程呢?

假設你all in 再月供2000年3月 379(adj價)一路跌到 2003年3月tqqq剩0.38 你all in副身家幾乎冇哂 然後你話一直供 咁可能你會做到既

仲未計跌到咁上下會合股(參考sqqq) tqqq 唔會去到0.38 咁你每月月供果部份又未必買番未合前咁多股 累積既股數係之後tqqq回升三倍基數效應未必如一般backtest一樣成績

假如科爆,可能已經要合2次股
tqqq 唔會去到0.38 咁你每月月供果部份又未必買番未合前咁多股
認真咩
前年有巴打講月供sqqq 後來合左股怨買得少
咁係佢弱智姐 合幾多股都唔會改變個價值
你又跟佢弱智
唔係價值問題 係基數效應 算啦 對牛彈琴
月供算唔算用自己未來做壓注嘅馬丁
想問一下 係月供咁沽sqqq?
2.5萬供TQQQ, 留番0.5萬食飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞