留喺香港嘅你,諗唔諗住生小朋友?

24 回覆
11 Like 0 Dislike
生育計劃

原曲:思念即地獄
原唱:馮允謙

作曲:馮允謙 / T-Ma馬敬恆
原詞:黃偉文 / 馮允謙(英文)
編曲:T-Ma馬敬恆
監製:T-Ma馬敬恆

城市若要 運轉出未來
人口夠就有後台
計劃隔世代

還有父母 用半生換來
成家也就當成材
既定行程下努力懷胎

談到生產 放慢會有害
談到空間 太密也不該
分析天天記載
分不出你 有多想要來

Baby you’re born to be free
Baby you’re born to live your life
There’s nothing nothing can take it over
Baby you’re born to live your life
And nothing nothing more

仁義禮智教化你本善類 放低暴戾
維持和諧穩定 愛護制度程序
年幼已對國家有感恩的心便讚許

教育你盡孝 忤逆未允許
教育你盡瘁 離經背道有罪
長流就靠這細水

談到一生 有汗有血淚
談笑風生 各賺各所需
歷盡環境興衰
碌碌死去 那天少了誰

There’s nothing nothing can take it over

願望就是要徹底絕育 永久絕育
別叫你似我誕生煉獄 困身煉獄
勒索你背上社會大局 發展大局
令我更愛上徹底滅族 永久滅族

Baby you’re born to live, to live your life

全個世界也誕生煉獄 困身煉獄
全個世界卻叫我生育
There’s nothing nothing can take over
閉上兩眼至看清孕育 最初面目
刹那快慰要滿足
滅活三部曲

第一針
《毀滅人道》(原:開始倒數 - 馮允謙)
https://lih.kg/2891738

第二針
《死於安樂》(原:山旮旯 - 馮允謙)
https://lih.kg/3379692

第三針
《生育計劃》(原:思念即地獄 - 馮允謙)
努力成為最後一代人類
唔好害自己啲仔女喇
係咪青頭嘅意思

你咁樣問仲廢撚過啲 FF 二揀一
總有人會生
準備青頭一世
生完等個仔大個
共產黨都唔知仲係唔係度
婚都唔想結啊
把自己看得那麼高
其實就係唔諗住生先無走
唔識改標題
美麗新賓周
上天自己安排
有党才有国,有国才有家
陳國基指年輕人「養狗仔唔養人仔」 9月推在校課後託管鼓勵生育
https://lih.kg/3420433
好慘 不過True On9先生仔
連拍拖都無興趣,仲話結婚生仔
真係咪撚玩啦,生個細路出黎害佢咩
害人害己
你哋咁樣樣,要輸入外勞喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞