(窮爸爸)(13) 街邊搵位停車猶如過街老鼠 之 新手買車討論 窮撚點養仔同車最高性價比?

1001 回覆
3 Like 13 Dislike
試過泊完落車望一望,會唔會太貼呢
會唔會阻住左邊架車上一陣又比人話P牌仔唔識泊車咁...

係連登見到自己比人貼堂就唔好啦
好大壓力
我而家都會落車望下
昨晚CUT出吐露港
望左一陣大家都係均速先出去...
個距離感我見到佢成架車頭,應該有咁上下距離
不過塊鏡係彎鏡(依家都係),有時個真實距離想攞準D咁
不過佢二手同年真係平Stepwgn 少少
想話開去占ROOM去跑機咁
但諗起要泊S位一個人仲驚
同係路邊.... 唔敢試住

只可9行
冇得驚咁多
你make sure唔好泊過界過算

你望遠側鏡
都係要望盲點前/後窗
先至轉線ga ma
咁你望完窗應該判斷到夠唔夠位過線
Cut線切忌猶豫
大不了行錯路兜下先
有無人尋晚最大雨果陣有揸車?本身㗎車勁大塵勁多水印 比佢大雨沖一沖20分鐘好似真係乾淨返
S位係錶定$320位
我通常夠闊先泊
Cut 線, 望到ok 就cut, 記住俾少少,斜斜地咁"I" 過去

坐你車的人會舒服好多
都CALL下出嚟試下囉
無壞
如果睇埋鏡都拿捏唔準 你可以試下望埋盲點位confirm下 有時候我Cut線信唔過塊鏡 我照望一次盲點 個刻無 基本上安全Cut 除非佢幾里遠踩緊極速上緊來
俾少少油cut

新手好多時cut 線就收慢
最大雨時剛好到車場,泊好車放好D嘢上樓時就聽到勁大雨
唔係cut 線應該次次都望盲點嗎

但上手個鏡有問題
打去錦X話覆覆左幾個星期都無料
講開真係火都嚟
我均速去,見佢無追上嚟就CUT

反而第一日仲敢搏,睇多左車CAM片仲衰
仲有 Cut線記得配合速度 有時候唔知點解 d人Cut線前鍾意dup下Brake先或者Cut出來 唔俾油/Dup多個Brake先
雖則Cut線個下有距離 但係Cut完後速度唔一致 後面個個未必收得切
盲點真係要睇,特別係匯合線,我揸左成10年車,都差d出事,見唔到部電單車,上次好彩部車搶軚幫我扭返返黎,如果唔係都出事。
要Cut線一定係加油門咁cut過去
慢慢碌過去好危險
好彩冇野
我發覺好多車房/車公司都係咁
十問九唔應,一係唔覆
開始明點解有相熟車房呢樣野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞