公屋資訊交流區 -1

222 回覆
7 Like 22 Dislike
連登仔都係fg 50k,唔需要住公屋,但有時「幫朋友問」「幫親戚問」,大家都唔熟,所以開呢個方便各位交流下

Q: 申請資格
A: 去官網睇文字版,或者「資格驗算」
https://www.housingauthority.gov.hk/tc/flat-application/application-guide/eligibility-checker/index.html

Q: 點樣申請?
A: 申請表及申請須知可在以下地點免費索取:
- 各公共屋邨辦事處
- 房屋署申請分組 (九龍橫頭磡南道3號香港房屋委員會客務中心第二層平台)
- 民政事務總署轄下各區諮詢服務中心
- 官網

Q: 本身住緊公屋,想搬出嚟住,可唔可以申請?
A: 可以,但會凍結一年

Q: 係咪申請咗就可以用綠表買居屋 / 綠置居?
A: 要通過上樓前詳細審查

Q: 長者係咪揀市區好?
A: 市區較少新樓,而且住緊市區平租靚公屋,都好少會交還
所以輪侯期較長,而且有機會派到幾十年舊公屋
而秀茂坪、慈雲山、安達臣都係市區公屋
當然,好彩嘅派到啟鑽苑公屋咪係人生贏家囉

睇下想買冷門高賠率,定係熱門夠穩陣

Q: 冇長者,擴展市區定係新界?
A: 新界多新樓,所以排得快,但黑仔嘅中到屯門蝴蝶邨,湖景,友愛,安定,大興呢啲
擴展市區有荃灣象山邨,荔景邨新樓同舊樓都係兩個世界

Q: 天倫樂係咩嚟?
A: 有3種

1. 未派公屋

「天倫樂」優先配屋計劃
此計劃為家有長者的公屋申請者提供優先編配單位的機會。合資格家庭可視乎地區的選擇和適合家庭情況的單位數目,自行選擇共住一單位或分別入住兩個就近的單位。

2. 住緊公屋

天倫樂調遷計劃
為促進建立以家庭為核心的支援網路,房屋署(房署)推出「天倫樂調遷計劃」,提供調遷機會給公屋租戶遷往其年長父母或年青一代現居的屋邨以便互相照顧。凡居於公共租住房屋(公屋)的年長父母可提名一名兒女/兒女配偶申請此調遷計劃,而年青一代家庭則可提名其父母/外父母申請調遷

3. 住緊嘅長者戶加仔女
「天倫樂加戶計劃」容許一名成年子女(連同其家人)加入長者租戶的公屋戶籍,讓長者得到子女照顧,居家安老。

新修訂
優化「加戶政策」
在現行「加戶政策」下,就年長租戶(即戶主或其配偶其中一人年滿六十歲)而言:(a)如果戶籍內沒有成年子女,可以申請將一名成年子女(不論已婚與否)及其家庭成員(如適用)加入戶籍;(b)如果戶籍內已有一名單身成年子女(未婚/離婚),可以申請將最多一名單身成年子女(未婚/離婚)加入戶籍;(c)如果戶籍內已有一名已婚成年子女,不可以再申請加入成年子女(不論已婚與否)。

經修訂後,若年長租戶的戶籍內已有成年子女(不論其婚姻狀況為何),便不得申請加入其他成年子女。若戶籍內沒有成年子女,年長租戶則仍然可申請加入最多一名成年子女(及其家庭成員,如適用)。
https://www.info.gov.hk/gia/general/202305/24/P2023052400597.htm

如果爆1001,麻煩善心人繼續開2
公屋討論,連登大把stakeholder
一定爆post
單人月入12k就爆
呢度fg 50k
我識人住公屋 過得好滿足 真正安居樂業
我知呀,都係方便大家「幫親友」問公屋嘅嘢
我覺得睇年紀,中老年又冇乜追求嘅,住公屋係好
但後生嘅就要睇下公屋係咪可以住到老,未來公屋政策只會越嚟越緊
後生嘅人 住得公屋就唔會考慮將來啦 有諗過既話仲點會肯同隔離班廢老住
如果公屋一歲就可以排,都一歲就申請排。
政府補貼實賺啦,好似康文場咁,自用又好,非法轉賣(租)都賺到笑。
唔駛一歲都排得啦

最驚係父母加bb排緊嗰陣,唔想等買咗個百幾尺綠置居,個仔大咗都唔知點算
我指自己做戶主。
講啲有機會發生嘅事啦
想分戶不如嚟緊呢期抽居屋啦,抽完除名簡單啲
會抽啊,但白表好難,諗住多個方法有屋住
新制10月1開始
https://www.info.gov.hk/gia/general/202305/24/P2023052400597.htm

授權比房署去其他部門查公屋戶,好易就查到已婚冇申報,再查到配偶有物業都唔難

你可以等到時出詳細通告再決定點樣做
唔買樓住公屋 正廢青
有無人實際試過擠逼戶調遷?
後生有永久傷殘金兩蚊車,兼兩老死曬吸咗份公司同老母買嘅人壽險今年玩定存,再玩繼承公屋,一世唔打算結婚生仔嘅路過
依家每星期返幾日工hea過人生就算
錦上路博愛江夏圍過渡性房屋
環境好唔好?
申唔申請好?
無左分戶呢支歌仔好耐

同埋你加名要全部人做入息審查
Lm
你預咗多蚊
不過大單位4千幾蚊,十幾分鐘行到去西鐵站

有住屋需要就申請囉,我覺得好過捱貴租
但兩年後約滿又要搬,如果未夠期上樓都係煩
或者你去睇完示範單位再決定,順便上嚟分享下

示範單位將設於博愛江夏圍村內,歡迎致電查詢熱線 : 2482 3909預約參觀。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞