採訪筆記|聽障青年羅鎮傑的4年司法歷程 原審庭上證供說「一時衝動」鄭紀航筆錄變「一時衝動打警察」

35 回覆
43 Like 2 Dislike

聽障青年羅鎮傑襲警案,橫跨接近四個寒暑,其間經歷原審、上訴及重審,羅鎮傑終獲裁定襲警罪名不成立,當庭釋放。由2020年被判入更生中心,到2023年的無罪釋放,同一宗案件的審訊,經歷4年漫長法律程序,出現了截然不同的結局。

處理原審上訴的高等法院法官張慧玲曾嚴詞批評,案件原審時「全世界犯錯」,基於裁判官、主控官以及被告律師的疏忽,以致羅鎮傑沒有得到公平審訊。

回看2020年,究竟當時20歲、有極重度聽力損失的羅鎮傑,經歷了一場怎樣的審訊?

https://hkcourtnews.com/%E6%8E%A1%E8%A8%AA%E7%AD%86%E8%A8%98%EF%BD%9C%E7%94%B1%E5%BA%AD%E5%AF%A9%E3%80%8C%E5%85%A8%E4%B8%96%E7%95%8C%E7%8A%AF%E9%8C%AF%E3%80%8D%E5%88%B0%E6%96%87%E5%AD%97%E7%9B%B4%E6%92%AD%E3%80%80%E7%94%B1/
兩年半前,原審辯方大律師麥雅媛盤問時,沒有主力針對羅有嚴重聽障的背景,質疑錄口供的警員劉志威。直至重審,大律師蘇信恩重新盤問劉志威,揭示當年證供矛盾之處。根據劉志威的說法,他在警署曾讓被告致電母親,但又指他自己與羅母曾電話通話,辯方遂提出連串質問:

辯方大律師蘇信恩(蘇) 警員劉志威(劉)

蘇:咁究竟係你打定佢(羅鎮傑)打畀母親?

劉:時間太耐真係唔記得咗

蘇:你今朝係話你畀被告打電話㗎喎

劉:咪畀佢打電話囉

蘇:等佢自己同阿媽講吖?

劉:係

蘇:佢聽障㗎,點打電話呀?

劉志威又指,他曾經在羅鎮傑指引下,為他戴回助聽器,辯方質疑此事不可能發生,說法明顯是出自健聽人士的角度:

蘇:你對眼係望住被告耳仔方向?

劉:同意

蘇:你個嘴唔會喺佢正前方,啱唔啱?

劉:同意

蘇:即係,即使清洗咗胡椒噴劑,都冇乜可能望到你個嘴形㗎啦

劉:戴緊助聽器嗰陣係

蘇:所以咪冇可能你一路戴助聽器,佢一路畀指示你囉

劉:唔同意

蘇:你根本就講緊大話,啱唔啱?

劉:唔同意

辯方大律師蘇信恩陳詞時直指,劉志威的說法猶如港產片情節,「屈盲人偷睇某啲機密」,令人哭笑不得。

辯方另播放一段原審時未披露的警方片段,拍攝到一名不知名警員與聲稱受襲的時任警司區永樑交談時,向着鏡頭說:「我同阿sir對埋故仔先。」控方沒有提供該名警員的身分,辯方未能傳召他出庭作供。不論是區永樑抑或劉志威,均被質疑其證供與原審時「大相逕庭」;劉更一度被質疑曾與區永樑「對故仔」,但在庭上運用緘默權拒絕回應有關指控。

與原審時不同,重審時面對案件表證成立,羅鎮傑選擇不出庭作供。上午審訊結束,裁判官下午即頒下裁決,信納羅可能只是在人群擠擁下仆倒,意外觸碰到警司手中的胡椒噴劑。有關「對故仔」的質疑,背後是否有人需要負上刑責,審訊未有提供答案,但鄧官留下註腳:

「不論該名不知名警員說出以上說話時,只是態度輕率、沒有好好選擇字詞,還是另有別情,從當時環境來看,都是令人不安。」

「歸納以上理由,本席裁定控方未能在毫無合理疑點下證明被告干犯有關控罪,因此罪名不成立。」

鄧官話音剛落,打字聲繼續,羅鎮傑看着螢幕上傳來的一字一句,輕輕點了一下頭。打字聲驟停,庭內回歸寂靜。

當天是2023年5月29日。23歲的羅鎮傑,重獲自由。
又係冇人要負責
係,廢得好誇張
鄭紀航唔係垃圾,係大仆街
好慘 咁就拖咗幾年
Btw 對故仔果段係後黎先搵到?
舊嘅辯方律師係咩人……
又一單足協球証旁証var都係我嘅人,加埋個豬教練,咁就白白受咗。
運用公權力攞正牌去砌人,又無手尾跟,真係大L晒。
鳩判唔使負責
這就是鄉港
事件令人心酸 但幸好還羅一個公道
鄭生係一眾打工仔既英雄

你班廢物做9個鐘再ot幾粒鐘,都唔夠鄭生同律政司份工咁正
好似同李宇軒單案被人話係官派律師嗰個大律師同一間辦事處
CLS審訊
平機會話:我睇唔到
鄭紀航法官教你搭車返屯門
https://lih.kg/2330864
之後補鑊

2022年11月,平機會發表〈聾健司法平等:供殘疾人士、法律工作者和參與司法程序人士參考的指引〉,提及近年有報道指聾人及聽障人士在複雜法律程序中,因誤解或溝通不足而面對障礙,故此制定有關指引;指引建議的其中一個方案,就是安排即時字幕員,方便聾人透過閱讀文字理解審訊。
其實呢D案可唔可以索償?
惟鄭官顯得不耐煩打斷謂「同唔同意呀?」傳譯員不帶語氣覆述「同唔同意」,羅答:「同意呀。」

鄭紀航真係好仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞