[咁都得?] 奇招衝燈! 中年男駕開蓬車疑避等紅燈 竟落地推車 女伴反應惹議

20 回覆
13 Like 1 Dislike

為貪一時之快,若引來交通意外真是得不償失!日前有司機分享1段長約17秒短片,顯示有開蓬車司機在鬧市中無視交通燈,並以人力推車來避過等紅燈時間。網民直指其行為違法,批評「推車都要睇燈㗎喎」;亦有留言笑指「原來香港仲有人力車」。根據香港《道路交通(交通管制)規例》「沒有遵從交通燈的指示」,違例駕駛將被扣5分或罰款港幣600元。違例者亦有機會被控告,若屬首次定罪,最高可被判處監禁3個月及罰款港幣5,000元;其後再定罪會被判處監禁6個月及罰款港幣10,000元。

片:-
https://www.facebook.com/reel/6258731594245053?mibextid=VhDh1V

該司機在Facebook「車cam L(香港群組)」發帖,表示「天氣真係好熱」。影片可見,前方斑馬線交通燈正亮起紅燈,有途人在過馬路,惟路口前一架紅色開蓬車疑似未有拉手掣,疑似司機的中年男子則下了車,順着開蓬車前進速度慢慢「推過」斑馬線,變相「衝紅燈」,其間一直控制軚盤以免車輛走偏,過程惹來途人注目。

對於該男子以「推車」來避過等紅燈,網民就質疑仍屬違法,「推車都要睇燈㗎喎」、「佢覺得同單車道理一樣,落車推就唔使睇燈」、「佢筆試好多年前考啦,完全唔記得咁都係『不依交通燈號』」。亦有留言指出以推車來免卻等紅燈其實很普遍,「我見好多南亞人士揸電單車送外賣都係咁」。有人就留意車上女子「坐享其成」,「個女人完全無諗過落車?」、「人哋要推車,唔幫手都X落車啦!」、「呢啲日子就咪揸老爺車啦」、「香港揸開蓬車真係攞苦嚟辛,尤其市區」;更笑言「原來香港仲有人力車」、「咁先型,香車美人,辛苦只係人力車司機」。

根據香港《道路交通(交通管制)規例》(第374章,附屬法例G)第18條「沒有遵從交通燈的指示」,違例駕駛將會被記5分,更有可能被定額罰款港幣600元。違例者亦有可能被控告,若屬首次定罪,最高可被判處監禁3個月及罰款港幣5,000元;其後再定罪會被判處監禁6個月及罰款港幣10,000元。
佢架車加埋個可分層出租廣告牌,我仲以為去返80年代
我記得陸偉雄話過26熄咗匙落車推係當貨物,唔知46係咪咁計
斑馬綫同行人過路處都唔識分,咩記者黎

都係向Mr Bean學嘢
係咪死咗火怕阻到人先咁樣推咋
但都唔應該衝燈
不過得舊既棍皮先可以咁樣做
新車熄車就幫你鎖咗軑佢
新車唔可以入N波推咩?
年頭票控咗2件 而家長官話唔得

[26撚注意]長官票控兩26司機,涉推電單車過紅燈
https://lih.kg/jzLDES
以為標題黨, 講mr bean, 原來係香港
電軑熄車會lock住咗
唔係好明
紅燈唔等?
要推咁心急?
盲閪睇圖啦 地下劃撚哂斑馬線呀
你見過有黃色嘅斑馬?
https://www.td.gov.hk/tc/road_safety/road_users_code/index/chapter_2_for_pedestrians/using_zebra_crossings/index.html
「斑馬線」是路面上髹有黑白相間條紋的行人過路處,兩旁劃上「之」字線。

白條紋嘅先叫班馬線

新聞入面嗰種叫「綠色人像」過路處

搞唔清楚嗰個係你
唔係有條紋嘅就叫斑馬線
串人前查清楚先好嗎
你老母係咪生小左個腦俾你?
要幾大勇氣先當眾做得出
可以,但係堂軚實過我條賓周
黃色斑馬
而家愈黎愈少斑馬線,弱智兒登仔唔識分都唔好怪佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞