覺唔覺得2023年開始會係進入人類科技大躍進既黃金十年?

17 回覆
5 Like 10 Dislike
ChatGPT改變成個生態
一大堆以前既專業受威脅, gpt 4.0可以考到律師資格試同google interview

Apple Vision打開AR市場
最先受影響會係電視, 本身都大把人用投影機取代電視, 依家Apple Vision更強大
之後電腦mon同埋戲院都可能受威脅
3D相又係有勁多可能性

電動車又開始普及, 有啲錢既人都會出架Tesla, 窮撚都有比亞迪揀

今次真係iphone moment
係美國科技大躍進,唔關香港同中國事
我屋企都用緊小米掃拖地機械人 爽撚到
用緊华为手機 領先世界10年
日後將AI 應用o係無人機上面
科技先進既國家打仗 = 機械人大戰
十年前認為科技奇點就到
近一年核聚變有突破
ai驚人能力
可能真係就到
現該係地這代人見到
社會主義好社會主義好社會主義國家人民地位高
yes, 但某國除外
點睇元宇宙死左

係都唔關你香港事
噚日 apple 搞返起啦, 冇事啦
但美國的班商家佬成日拎中国黎威協美國政府
其他就唔係好了解啦
唔明點解依家要吹到chatgpt咁勁
頂盡咪係整合歸納能力好啲嘅google
最多可以設置埋佢語氣嗰啲啦
講黎講佢都係喺人類現有嘅嘢基礎上面加工
自己唔識創造嘢㗎啵 更加好難話佢有自主意識啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞