一人一套人生必睇嘅電影

685 回覆
114 Like 39 Dislike
Papillon (1973 film) 惡魔島 / 巴比龍
史提夫·麥昆
德斯汀·荷夫曼

以前專登去圖書館借碟睇
講反思唔可以唔提《綠里奇蹟》(The Green Mile)
鋼鋸嶺
this is England
呢套真係睇咗咁多年,印象仲係好深刻
第一次睇時好震撼
同時間攝影師會pause去享受生活當下令佢觸動嘅時刻,主角好緊張問佢幾時要㩒快門,但對攝影師嚟講,最珍貴嘅唔係雪豹張相,而係嗰刻佢親眼見到雪豹嘅moment、佢同當地人開心踢波嘅moment
正如LIFE嘅motto, to see behind walls, to find each other and to feel

我覺得套戲未必係想特別推崇邊個價值觀
Life 唔係要好似主角個dating profile咁有幾多嘢可以講,而係人生經歷唔同事嘅當中,你有無真正連結嗰啲moment,定係好似咸魚咁由得啲時間流走
主角打完鯊魚又點,最後對佢更重要嘅,反而係連結佢同女主角嘅一塊滑板、一隻細妹做嘅爛鬼舞台劇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞