宮崎駿引退作空降戲院 「完全不宣傳」上映前不會公開任何宣傳文宣、預告、新聞廣告

226 回覆
438 Like 41 Dislike
大把人畫一世都畫唔到咩作品出嚟啦

有要求係好事定壞事?
印象中第一次講係幽靈公主
宮崎駿用手繪點樣影響動畫生存呢又
依家除咗宮崎駿完全用手繪之外仲有邊個會完全用手繪呀?
依家啲連登仔都真係夠晒戇鳩
26年前幽靈公主已經引退緊
篇文咪宣傳緊
最新引退作
人哋巴打講緊血汗工廠
你就嘜撚嘢有要求,要求就要血汗工廠?

你老味,根本牛頭唔搭馬嘴
戲院:大師你玩鳩我咩…
因為本身鍾意做動畫同埋可以參與到呢啲製作係好好既經驗黎 但係如果你講錢咁就無得講了
一啲誠意都冇
可以唔宣傳,你自己風格
但係封面內容乜都冇,就係冇誠意
個整容台灣youtuber可唔可以憑幅圖推到套戲講咩?
有心唔宣傳其實應該乜都唔會講
但宮崎駿邊有用血汗工廠做招徠
佢早年喺東映係積極投身工運去fight動畫工作者基本權益
吉卜力成名之後係當時業界極少數會出正職固定月薪而唔係件計出糧既studio ,待遇係全行數一數二
可以搵下點解宮去完中國之後對上美廠咁失望,就係上美廠班高層想學日本件計作業,宮覺得咁係搞死動畫
可以屌吉卜力模式改變唔到行業生態發展,可以屌佢要求原畫師執行佢個人意志毫無創作自由咁工作
但佢唔係血汗工廠咁做囉,不如話反血汗工廠先會有吉卜力
真・最後一次引退
仍然係嗰句

當有日係新聞報道見到宮崎駿張黑白相片

就係宮崎駿真正嘅退休

唔係話我黑心,佢已經將工作同生命連成一線

好似邵逸夫一樣,邵逸夫一話退休,唔夠一年就死咗
新聞報道見到佢嗰張黑白相片嗰陣,就係佢真正嘅退休

佢諗住自己畫畫下會死,點知畫左幾部都未死得
計埋呢次佢第幾次引退啦?
定 C Allstar 散團快啲!?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞