其實係有必要行返Wfh

18 回覆
36 Like 3 Dislike
出街都好撚驚呀大佬
冇取消過
wfh已經變咗一種固定benefit
連ibank都局住整hybrid先請到人
無必要囉 員工唔返工邊叫返工
一直覺得好多office工仲要焗人full in-office就算對公司黎講都係on9
要租大D既office, 住得遠既人請唔到, 同樣既role都要比貴D先請到人 (我個人根據WFH比例可以考慮一定程度既pay cut)
不過好多公司, 尤其中港資公司, 都係好保守
返公司涼冷氣唔好咩?
wfh員工角度咪好
鬼叫有啲人做壞規矩唔做野
特別係hybrid先最唔好
hybrid好多人wfh嗰陣完全唔做野
逼埋返office嗰陣先做
全wfh反而少依啲問題
hybrid好戇鳩
一係返到去唔齊人
一係就連固定嘅位都無,好似去大家樂搵位做嘢咁
最後仲衰過喺屋企做
24小時留喺公司仲安全
Wfh做唔做野其實唔係問題
正常做野Workload通常唔需要(亦唔應該需要) chur盡office hour,淨低既時間就算係office 都咪又係扮工
重要既係佢係咪及時交到功課同埋有事要
搵個人時搵唔搵到
的確有公司係即時行返WFH
公司角度
你wfh啲野三日做完 剩低兩日咪打機睇片
你喺office啲野三日做完 剩低兩日冇野做
咪會review多次 或者r下撈 或者學下野
或者你上司見你登吽哣 可以俾新task你
基本上全wfh 要比平時做多咗野
咁對員工同公司先係雙贏

不過喺到講依啲 好快又俾人問做乜幫公司諗
係咪姓黎 然後又屌啲公司抗拒wfh係反人類
講經咩
現實香港啲公司十間九間都係咁架啦
咁現實啲公司咁做啲人照做唔走呀嘛
賤種公司理得你死
你問吓行山銀行啲人先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞