做一個好老師真係好辛苦, 懷疑自己開始抑鬱

92 回覆
233 Like 50 Dislike
是咁的
我班學生下年升中六
band 2
好擔心學生既成績
想俾最好既佢地
但係搞到冇晒自己生活
明明放假都網上幫佢地補課
成日都覺得自己可以教得再好D
想整多D筆記同唔同題目俾學生做
日日放左學番屋企都係整新筆記/出練習
做一晚, 第二朝又一早番學
捱到個身體好差
唉, 但我仍然覺得自己未係俾到最好佢地
同時又要應付好多行政野
有時放左工8,9點收到關於工作既電話/message
或者朝早6點幾收到message
個人都會好煩燥
成個人好upset
但係番到學校又想俾個正面開心既樣學生睇
想佢地有D energy去學習
講咁多都係想發洩下
我番出去做野先
無得擔心
你唔係Hea教對得住啲學生就ok
你俾最好嘢佢地
都要諗下佢地嘅資質係咪應付得嚟
同埋有啲學生唔去到某個成長階段好難推郁佢
只可以盡自己責任
明白你好盡責 但要注意自己身體 一個學生成績好與否有好多因素 做好自己部分便可以
你有無諗過佢地唔想要你比佢地既野
打齊幾針身教同學去做奴隸已經好好
唔好做囉

得你一個辛苦?
睇得出你係個好老師
相信你啲學生都會俾心機學
我自己都會咁 個老師係有心教 自己都會用心去學
你唔好畀咁大壓力自己
btw 你係咪fresh grad?
笑死你咪就係嗰啲band3仔考得廢就賴個老師閪
下學年開始教
都擔心自己做唔到一個好老師
上黎連登呻唔係一個好選擇
建議學下課題分離
屌你,抵你成世冇個好老師教你
不過你呢啲Band 3垃圾講嘢係差唔多
樓主加油
你已經盡左最大努力,問心無悔就可以!
反而你做咗一個好榜樣比佢哋睇
就算最後成績點都好
佢哋已經喺你身上學到點樣做一個盡責的好人
Which is係現今社會先係最重要
盡左力教就得
有heart係好事
佢地係有心讀嘅 自己溫書果陣有唔識嘅地方
都一定會問你
你可以同佢地講有咩唔識都可以wts / email
我會盡量解答咁

反而係咁同佢地補課未必有用
可能佢地都唔想補課/未必想讀書呢😂
再唔係你問下佢地想點先
想補課嘅可以返黎補
唔想補嘅都可以唔返
夠哂自由又有彈性
集中力氣教有心讀書嘅人仲好
其實考得好唔好唔關你事的,係學生自己會唔會去溫書同操PP
以前覺得學生有心我有心大家chur做就有好結果
讀多咗少少書之後先發現唔係你付出幾多就有幾多
真係有教學效率呢樣嘢
有時候你覺得hea嘅教法可能仲有效
你想幫佢地姐 有冇諗過佢地想唔想你幫呀
樓主有無細路,有既話將呢番心機擺落自己細路度會放鬆啲
正視壓力
唔好做傻事
Respect樓主

但真心勸樓主唔洗咁自責
建議抱返住打工仔心態返工就得
制度扭曲崩壞 加上下一代只會係一批又一批嘅支種
你又辛苦學生又辛苦
吃力不討好

唔知你人工係點啦
人工低嘅,唔值得咁辛苦
人工高嘅,更應該俾返多啲機會自己去享受

力求上進嘅學生,唔洗你教自己都會搵不同方法渠道去學習

無心向學嘅學生,你嘔心瀝血都只會覺得你on9
其實好似教自己仔女咁,緊係想用心教,想佢地有最好既野
但其實讀書成績唔代表一切,有時讀唔成反而迫到另一d能力出黎,你唔需要太自責,搞壞左自己既話反而會無左應有既能力
睇你個標題覺得你俾個「好老師」框死左,我唔覺得狂補課就係好老師,你只係覺得自己做左好多野就想證明俾人睇你係好老師。唔通準時收工唔補課就唔係好老師?
非常認同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞