7月初東京自由行行程一問

26 回覆
2 Like 8 Dislike
各位大大,小妹7月頭(3-10/7) 會同兩老去東京旅行,今次第一次去東京加上要帶埋兩老去, 壓力山大。想請各位ching幫手睇下啲行程, 等小妹甩少啲頭髮!

D1
香港抵達成田機場(1455落機)
—> 京成成田skyaccess到淺草入住酒店
(預計1700左右到達)
—> 晚餐:()
—> 到隅田川散步,看晴空塔夜景
宿: MIMARU 淺草站前酒店

D2
0800東京岀發河口湖自駕遊
—> 午餐: ほうとう不動 河口湖北店
—> 大石公園
—> 河口湖自然生活館
—> 富士山全景纜車
—> 入住酒店一泊二食
宿: 大池酒店

D3
酒店內早餐
—> 富士五合目
—> 午餐: ()
—> 忍野八海
—> 山中湖花之都公園
—> 長池親水公園
—> 晚餐: 田むら銀かつ亭(御殿場outlet內)
宿:Hotel Clad

D4
酒店內早餐
—> 御殿場outlet逛街(約4小時)
—> 1400 返東京市區
—> 新宿歌舞伎町觀光

D5
淺草雷門打卡
—>仲見世通
—> 今户神社
—>午餐: 淺草今半
—>上野東照宮
—>阿美橫町買藥妝
—>晚餐:()

D6
0800築地市場
—> 銀座逛街(主要想行UNIQLO同MUJI)
—> 午餐: 銀座
—> 東京鐵塔打卡
—> 東京車站手信街
—> 晚餐: 拉面一番街

D7
明治神宮
—> 原宿&表參道行逛
—> 午餐:()
—> SHIBUYA SKY

D8
回港1555

家人背景:
父: 70歲, 麻麻地行街, 行唔得耐, 睇景點為主
母: 55歲, 購物狂, 鍾意睇花,主要想行家居用品店,買藥妝同鞋子, 精品加減

問題:
1. 本人對美食無咩研究, 平時自己去旅行都係求其食啲嘢就算,但係帶住兩老驚有說話聽,所以諗餐廳諗到頭都痕。請問有無推薦的餐廳?(家人沒有偏食問題, 只係驚排隊店排太耐老人會攰)

2. 自駕去河口湖建議幾點岀發會好啲同埋租車建議邊間比較好?暫時睇左Toyota rent a car

3. 呢個行程對老人家會太緊湊嗎?習慣左自己去旅行早岀晚歸, 驚會chur親屋企人

4. 編行程個陣覺得東京好似都係行街為主, 唔鍾意行街既有可以有咩做?

問題比較多, 先多謝各位ching
7月去但係仲未book車, 希望你租到啱你嘅車啦

btw 你似撚鳩你老豆
只係睇到不停換酒店係咩玩法?
仲要同兩老去
如果要去咁多地方(e.g. 新宿 東京站) 建議住上野好過淺草
岩岩去完日本旅行既體會
晚餐: 拉面一番街

某啲拉麵店可能多人要排隊

如果唔堅持一定要食某一間
可以揀少啲人排隊嘅店
同埋附近都有其他非拉麵嘅餐廳
自駕所需時間可以check google,都算準

租車可以睇埋orix
師姐 有無咩建議可以搞搞個行程佢 thz
認同
住上野可以減少好多轉車次數,方便老人家

住淺草就要轉多啲車
主要係D1&D4-8 住淺草
然後D2&D3 各住一間 因為一日係河口湖 一日係驚行完oulet太攰 可以早啲休息
同屋企人去一律建議跟團
原本我都心儀住上野MIMARU架,點知我3月份去book都無哂,惟有住淺草。
plan行程個陣先發覺岀事,依架洗濕左個頭都無計了
下次都係跟團無咁煩
搬酒店搬到咁兩老唔煩?
D1 同4-8同一間

你問下可唔可以keep gip係到幾日啦
得嘅拎少好多野,執返有用嘅野執2-4日

不過你有車都好少少
我係你盡量就唔會不停搬酒店…
第一日直接去河口湖, 之後先出返東京會唔會好啲
試下依家再睇下 可能d人 cancel/有其他類似
同埋第一日最好住上野(sky 直達) 同埋搭4個鐘飛機又要拖gip 係好攰 不如住上野 放低哂d 野 再慢慢去淺草或其他地方兜圈
帶兩老去新宿
講返先,帶兩老就唔駛去原宿,成條街都係賣後生女嘢,
7月頭又熱又多人,你老豆應該會覺得好悶,阿媽就覺得啲嘢唔岩買
去返涉谷行下百貨公司仲好
原宿都有幾間賣家品雜貨,唔係後生女都啱行

不過7月去東京,可能會好熱
依家帶緊兩老住緊札幌
野食真係好難攪
基本上老人家4點左右就唔想再行
老人家通常唔怕早起身

可以早啲出去玩,玩完再早啲返酒店
你温泉係咪獨立定公共?
原本都有諗過,只係係驚攞完行李都成4點幾,再直接去河口湖成3個幾鐘車會好攰,所以先係東京留一晚,回一回氣。多謝你既建議
我見佢有公共,都有獨立可以俾錢租
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞