石硤尾大坑西邨重建項目

15 回覆
6 Like 5 Dislike
平民屋宇稱,重建期間居民可自行租住臨時居所或透過社工推薦申請過渡房屋,或領取一次性津貼並永久遷出。租金及搬遷津貼的計算方法,以一個4人家庭為例,可獲81萬租金津貼及5.4萬搬遷津貼;不合資格人士將獲發放一筆過「特惠搬遷津貼」。居民有兩個月考慮期。
有遞交住戶資料聲明書的不合資格人士將獲發每人10萬元一筆過「特惠搬遷津貼」,每戶上限70萬元。
大坑西邨重建預計需要5年,於2029年落成,將提供逾3300個單位,較現時增逾1倍,當中約1300個將用作重置現有租戶,可應付回遷需要,租金水平將與公屋相約。

睇到我o撚曬咀 合資格回遷既就有86萬租津

唔合資格都有70萬 憑咩班乞衣都有得攞著數??

難為私樓業主 一落錯車就要悔恨終生
唔合資格既人有十萬
每戶上限只可以有7個唔合資格既人拎最多70萬

想做淡但連閱讀理解都fail
做乜野淡??點解連富戶唔合回遷資格都有10萬???????鄺球都有得派10萬??
講錯左

想做好友但連閱讀理解都fail

利申:一次屌晒兩邊唔好爭
唔係
而家裡面有一部分會屬於因為已成婚變外嫁
同埋本身唔屬於在單位長期居住個啲
佢地之前已經被家訪起左底屬於唔合資格遷回
所以只有10皮野
講緊公屋關好淡咩事???

收集到1012戶提交的住戶資料聲明書,當中676戶、即約67%租戶完全符合或部分符合回遷資格;324戶、即約32%完全不符資格,仍有約1%在審核。

仲要成300幾戶富戶唔合資格 一係有樓一係資產超5倍 呢條邨點解咁撚有錢
唔係公屋黎
香港平民屋宇有限公司(英語:Hong Kong Settlers Housing Corporation Limited[1])早於1952年在九龍仔大坑西(光民村)、九龍城東頭村(培民村)及紅磡石山(樂民村)興建平房區。[2]在1955年於蝴蝶谷興建平房區,來安置石硤尾大火的災民[3],隨後香港政府在1961年以特惠地價批出一幅土地給香港平民屋宇有限公司,公司現時董事包括東亞銀行主席李國寶、前教育統籌局局長李國章等[4],以興建現時的大坑西新邨,安置當年受大坑西徙置區清拆計劃影響的租戶,並於民興樓設立辦事處,而大坑西邨也是香港唯一得到這個安排而興建的私人出租屋邨[5]。雖然業權及管理屬於私人房屋,但由於其本意是為低收入人士提供居所,一些團體將之視為公共房屋,對其居民申請其他公共房屋資助有限制[6]。
即係又可以申請呢度又可以申請公屋???
唔合資格唔代表佢一定係富戶
可以有好多原因
google下有幾難,屌你老味就係你呢啲撚屌搞到連登咁撚低汁
嘥我時間去google??又冇我份
我比較關注點解乞衣都有得賠 有冇危害我地公共資源
租樓住都有錢派CLS
已經享受咗幾十年社會福利
仲有咁多租津 仲有一筆過補貼

唔怪得房屋台咁多勸世文叫人躺平
呢個真
咁你就收皮啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞