26歲 一事無成

227 回覆
57 Like 197 Dislike
可能之後追得反呢,大把人去到35 歲後先開始直升機咁上

前老細正正係咁,挨左10 年啲低層位,慢慢爬上去
有,不過你預左間u 唔係咩名校

但都叫外國master ,如果你想移民外國,都叫有本地學歷

唔中意既,反黎香港又可以叫自己海外master grad
冇經驗都咁多?
500又太少既,除非通漲都跟唔到
冇經驗但engine grad,加佢等人用。
記住
有D人一出世就係鹹魚
鹹魚都可以有夢想
不過得晚上先配有
比啲背景得唔得例如做左文職幾耐,工程一星期幾多日咁
ugrad engine 唔係civil。之後做左3年文職,依家轉返做工程 civil,6日長短週,平日唔洗OT,28k
24 就25 計埋part time 先18k
27歲中女 一事無成
番左幾年工 但戶口冇乜錢
我又覺得你值咁多錢喎,你呢28k辛苦錢黎,長短週唔係咁多人肯做
人未老心先老

利申: 90後廢中
正常26歲人都是一事無成的
咩行業
你個名
見到你最尾個果句反而想提提你
呢個世界唔係26歲搵18k
30歲就自自然然順風順水搵到40k(舉個例)
中間個過程係需要你去思考點計劃點行
有上升空間但呢個空間可以唔屬於你

成個工作生涯你都會遇到好多要你選擇向上定留係comfort zone嘅抉擇
而選擇向上多數都要你犧牲好多野
而呢d犧牲係99.9%連登仔都唔會同你講有幾重要
佢地淨係會講三年加80%人工etc
未計呢個抉擇本身都有機會係伏來
所以保持理性, 無時無刻都要思考
難得機會來到嘅時候就認真看待
先唔會浪費自己人生

最緊要一樣野係問自己想要咩生活
有人搵廿幾k都可以開開心心簡簡單單
做住份自己手到拿來嘅輕鬆工作唔使點用腦都有糧出
佢地都無人生已完
有料加夠運, 大把老細塞錢落你個袋畀你去增值, 輸左唔洗還都仲得
雖然係,但平日唔洗OT係工程界已經好難得。 我當賺左
34歲 15k
24歲 依家讀緊第二個high deep
未番過長工 我咪仲一事無成
大家一齊加油
只要唔結婚買樓生仔無不良嗜好 20K一個月好夠洗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞