生活係外國嘅你會唔會一眼就分到係唔係香港人?

133 回覆
463 Like 22 Dislike
真呀,仲要襯過先出街
現實喺佢哋分唔到香港人日本人強國人
真香港人唔會閪面 香港人好熱情
我地好撚鐘意香港
喺英國連登仔話冇人著羽絨
一到步仆街一街米芝蓮
又肥又脹
聽佢哋講咩話都唔代表分得出
大把香港學生慣咗平時都講煲冬瓜
一睇就知
男女都行山裝束舒服就算無style
戴眼鏡通常
女嘅一定唔化妝樣衰到無朋友
閪口閪面啤住人
但講嘢超大聲
係超市一定推住手推車亂咁撞
本地岀世既Asian岀街多數戴Con,
一係做野果陣先戴眼鏡,
至少美國LA係咁,文化問題
咁唔怪得班comedy既asian stereotype全部都戴眼鏡然後計數
行得特別快
去屋企樓下細公園仔就有機會
其實戶外大型郊外活動場都已經少皮鞋
如果weekend National Trust嗰類大公園,更加會鬼皮鞋,貪整爛整花,定唔好行

至於衫,最大分別可能係戶外活動(玩全日嗰啲)夏天,男真係會可能上身唔着,女嘅背心露腰,香港人暫時未見過咁著。不過呢啲場向來好少見到香港人
女仔: 長直黑/啡髮 + tote bag + tee + 老牛 + 波鞋 少化妝
男仔: 飛機頭 + 全身 uniqlo +不死鳥背囊+ 波鞋

兩邊都一樣咁嘈
真!!!大陸人行路好撚柒 大搖大擺
1. 樣
大陸人樣好明顯同香港人唔同
2. 衣著
大陸人同香港人口味係唔同
大大個名牌logo 係大陸人機會好高
3. 講野大聲
其實我覺得大陸人大聲過香港人
4. 行路
大陸人行路好粗魯
5. 背囊
有背囊唔知點解係香港人機率好大
6. 頭髮
大陸人去到外國好鍾意染到好浮誇

總結
大陸人去到外國個人都為咗突顯自己個人風格會好大膽,加上談吐行為舉止唔符合香港人嘅定義,再者香港人本身喺香港訓練有素
基本上可以有8成準確率
with 西面
女嘅話唔難分
越南嗰個abg味最重
韓國白+大面
台灣面尖
日本一定有bangs同好少戴眼鏡
香港身上一定有牌子嘢
中國頭髮一係乾到好似草咁 一係油淋淋 一定係塌嘅 面比頸白三度 過瘦 橙紅色唇膏

一開口講英文就見真章
去National Trust果d如果濕地
大部分local會著Wellies
濕地梗係唔係個個場濕地嘅

根本乜鞋乜衫都有人著
普遍啲人著乜衫褲鞋,睇下街賣緊乜嘢款多都知啦
唔係太唔莊重/太騎呢,本地有鬼人理
衫呢啲睇季節同地點㗎啫,邊有劃一
大風大雨季節咪多人著防水防風褸
普通行街、普通食肆咪由T shirt到casual 裇衫到短褲長褲裙涼鞋波鞋皮鞋靴乜都有(簡單嚟講smart casual),靚啲貴場咪好少少尊重場合

如果真係話要分,我覺⋯最大分別就係香港人係會好在意人哋/自己點著,而外國人更在意自己想點著/喺嗰個場合舒唔舒服。所以戶外場一樣有裇衫皮鞋,Afternoon tea、歌劇場一樣有風褸或涼鞋

笑撚死
唔係講野外活動,但行D大D既公園,拎住杯咖啡坐長凳吹水個種

東歐人就成套運動裝, 十足memes 笑D俄佬咁

女既後生就好露,完全唔怕凍,仲有D好有自信橫綱身型都要show 條full size spare tire
UK drill

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞