日出康城個設計師都幾破格!

242 回覆
776 Like 10 Dislike
呢單之後,應該連裝修工程都要入紙申請,要屋宇處批先有得做裝修
咁呢個蜘蛛網就大囉,
設計師,設計公司,裝修工人,裝修公司,咁樣連落去,check到其中一個出事就起晒所有case出黎check,
其實室內裝修好少好少會入BD,
入得BD既裝修主要都係餐廳鋪頭有大改動(因爲要出牌),
又或者改動到令街外人都見到既裝修(例如將啲窗改大,分體式冷氣裝機架掛牆身,安裝伸縮簷蓬或晾衫架等等)。

一般裝修公司如果你要求佢裝修要跟足例入紙小型工程,一般二至三級既小型工程都會收你約3000~5000蚊一份(i.e., 如果你要室外掛分體式散熱,打大隻窗,加晾衫架,改坐廁位置(會影響公家去水喉計),咁樣已經係4份),如果係要一級小型工程既改動,就入紙起碼過萬,而且申請時間都以月計,不過入得一級,通常改動都真係大到一定要入架喇(例如要砌超過3米高既磚牆),再大啲既改動,即係涉及大廈結構既話,就小型工程都cover 唔到,要入A&A,果啲就真係好貴同要好耐(例如要係室內加部升降機)

btw, 小型工程不等於裝修,裝修本身你只需要知會大廈管理處就得,小型工程係講緊裝修裡面既某一啲比較明顯既改動,條例裡面有列明邊啲改動需要小型工程,但一般換下地板,油漆,搭棚油下室外牆身,裝下衣櫃,換下門,砌小量磚牆,換電線呢啲,係唔需要入小型工程,你想入,條例裡面都無適合既item 俾你入。
100牆應該拆得
呢橦野唔高 結構野少好多
屋宇處邊有咁多人用
每日香港大大小小裝修單位應該段千計。

其實而家就算你依足程序入小型工程,
屋宇處都只會俾張acknowledge 既紙你,
證明佢收到你既申請,
如果8個月內(唔知而家仲係咪)無收到進一步通知就即係無問題,
如果3級既話,你做完先要通知佢,
2級既話,做之前兩星期入,做完兩個星期內再入,
一般二級同三級佢地都唔會理,
你入左就算,
只會極少量咁抽樣檢查一啲入紙有無問題以及會去現場影相跟進(我試過入二級要拆一啲餐廳既室外後巷廚房抽氣喉,完工一個月後BD寄封信黎話我要改動既位置影相影唔清楚,要我影多兩張俾佢,我影完入返紙,佢就無再show 我,即係過左骨),
1級就好好好麻煩,要好多專業人士既簽名,同埋屋宇處一定會派人黎睇場,但一般家居裝修要用到1級真係少之又少。

而今次日出康城呢單,就肯定就算依足程序入一級小型工程都唔會批。
設計師其實係香港無專業資格,
呀豬呀狗都可以叫自己設計師,
但結構工程師就分兩級,
低級既係PE,即係professional engineer,
PE 會識結構計數,但未有專業資格唔可以簽名,
再上先係RSE,即係registered structure engineer,
RSE 會識結構計數,而且可以幫人簽名approve 啲圖紙,
好多時都係PE計完數畫完圖,
然後由RSE 撩隻龜。
鬼叫條仆街搞串party 咩;佢乜則都無入過,連通知屋宇處都無通知過。

條友害全行
返貼吧啦
快backup
6千幾萬都俾到
個業主都唔係普通人啦
衰咩條例搵律師搞都係賠錢搞掂
買埋上下一齊爆
做咩唔吠我
睇抖音最型
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞