認真一問,脊醫啪骨定位同專業水平去到邊?

13 回覆
1 Like 5 Dislike
戴返頭盔,唔係寸嘴唔係睇唔起純粹想認識吓

近年好似多咗呢啲脊醫執業,又好多啪骨片做宣傳好多人話喺歐美有專業資格,其實個專業資格認受程度有幾高?同真係物理治療師骨科醫生嗰啲比又爭幾遠?

同埋啪骨同以前中式推拿復位其實係咪冇太大分別?都係短暫將你個姿勢整返好,人手放鬆吓啲肌肉,同埋拍嗰下等你覺得好爽
但據我所知,依啲都係治標唔治本,最後都係要強化返某一部份肌肉平衡返,同埋日常生活真係要改姿勢先改善到

定其實有唔同我唔知?求脊醫上嚟講解下
召喚lB仔
召喚IB仔
IB係隻醫?
有碼係邊到按摩開
想揾啲運動治療
治標唔治本,呃飯食,唔再去睇唔係因為醫好,而係客人見到個成效不大都費事再去
脊醫咪就係殘廢版物理治療
點解唔直接睇物理治療?
專業資格係0
脊醫 = 西式巫醫。
脊醫唔係出左名嘅pseudoscience咩
見過啲打住「物理治療」旗號嘅gym related biz

sell人啪骨、拔罐之類嘅「療程」

話係for康復同增強運動表現

但對成單野嘅科學根據好存疑

唔知係physio 定 medical 收人貴一貴
直接做推拿無咁嬲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞