領展準備跌穿招股價 !

74 回覆
98 Like 14 Dislike
早就講呢隻係老千股 大把人明知火坑都要衝入去話收息 錯咗又叫哂春
同我計到差唔多
但只係base on 現有earning同pe去計
至少2字頭先多水位
我自己有少少調整

5供1, 如果 100股, 每股派$3
依家120股, 應該每股派 ($3 x 100 / 120) $2.50

佢過往派息比率 100%, 管理層多次講未來目標都係100%
派息 已經等於 Earning , 唔洗做返9折

我會再計埋 佢供股之後, 慳左嘅利息支出成本
供股還左90億債
依筆債本身到期要 refinance, 舊 debt 嘅息口 2.5%,
但今年到期 refinance 一定唔會借得返 2.5%
如果唔供股, 而去借新債還舊債, 新債息口會係:
Rf 3.5% + 1.4% Single A rating Spread + 0.7% HK Spread
= 5.6%
慳到大約 5.04億

我懶啲, 當全年嘅影響去計
供股攤簿 & 慳到嘅利息支出 (未計供股idle cash 收到嘅利息收入)
DPU 應該少大約 6% 至 8%
$3.0159 * 92% = $2.774628
P= D / (r-g)
P= $2.774628 / (3.5% + 5.5% x 0.72 - 2%)
(P/D 大約18倍, 領展 E = D , 咁P/E 大約都係18倍)
P= $50.81
你好驚?
關你撚事?

P/E 比到18倍,
用我嘅計法都有$48

如果比15倍PE,
你嘅計法就係$41.6

所以供股之後EPS跌,
估值嘅區別,
在於就係領展值幾多PE
P/E or P/D 倍數
係咁計出嚟

P = 出年嘅股息 / ( 折現率 減 增長率)
1 / ( 折現率 減 增長率) = 倍數
1 / ( 3.5% + 5.5% x 0.72 - 永續增長率 )

1 / ( 3.5% + 5.5% x 0.72 - 1% ) = 15倍
1 / ( 3.5% + 5.5% x 0.72 - 2% ) = 18倍
1 / ( 3.5% + 5.5% x 0.72 - 3% ) = 22倍

除左增長率
Risk Free Rate (3.5%) 都會變, Fed Rate 依家 5.25% ; US 10Y 3.81%
中間 5.5% Risk Premium 都會有人覺得有斟酌嘅地方
佢講緊1拆10完成後目標價88
以前就吸租客血
而家租務市場唔好就吸股東血
憑本事借返嚟嘅錢
領展截至3月底止,全年可分派總額63.1億元,按年跌1.7%。撇除前一年度已付酌情分派影響,按年則微升0.6%。

末期每基金單位分派118.8港仙,按年跌近19%。全年每基金單位分派274.31港仙,按年減少10%以上,由於領展3月底完成供股後,已發行基金單位數目增加20%。每基金單位資產淨值亦跌4%至73.98元。

......

末期息果然跌19%,
跌黎應該好快跌穿招股價
弱智先信佢尻up嘅啫
招股價幾多?
現價過10厘未?
佢年內回購股份成本價係 $60.7

而佢供股價就$44.2

高價買完 再低位賣出街
啲股東真係多得佢唔少
好似話年薪90,000,000
其實老廉應該要查下個ceo,啲靚嘢就賣俾人,跟住走去大陸做接盤俠,咁都未炒
點解?
你懂的
我唔懂
我愛國愛港,唔懂呢啲
icac 直屬邊個架
國家安全,超出ICAC權力範圍
巴打我知你好認真去計,但如果真係想做REIT估值
要留意返REIT估值唔係用PE, 普遍係用distribution yield去做
有興趣可以望下SGX定期有report講SG REIT, 你大概會見到人地用咩data去分析
https://api2.sgx.com/sites/default/files/2023-05/SGX%20Research%20-%20SREIT%20%26%20Property%20Trusts%20Chartbook%20-%20May%202023_1.pdf
你可以睇多次我寫嘅,可能我啲字唔夠好

上面嘅計法係DDM嚟,調下條公式
就係 P over D, price over dividend
再調就係dividend over price = dividend yield%

DDM 計法 P = D / (Ke - Growth)
1 / (Ke - Growth) = P / D = 倍數

喺0823入面,可分派收入 = dividend ,佢100% 派發
我用 可分派收入 做 earnings
而唔係 income statement 嘅 net income 做 earnings
六釐都冇,等佢跌多啲先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞