(韭菜覺醒)韭菜冷待IPO,業界憂惡性循環,本季8新股掛牌7潛水

23 回覆
4 Like 2 Dislike
本地新股市場公開發售部分認購反應趨向冷淡。最近兩隻新股公布認購結果,公開發售部分同樣未獲足額認購,當中由遠東宏信(3360)分拆的宏信建發(9930)僅錄12%認購,反映市場對新股市場看淡。有業界人士指出,新股市場陷入惡性循環,一來大市表現不佳,再者近月掛牌新股上市表現乏善足陳,料新股回暖仍需一段時間。

港股曾於年初反彈,一度帶動新股市場氣氛,今年第一季本港主板共有17家公司招股上市,有8隻首日掛牌已跌穿招股價,佔比近半。但「低處未算低」,第二季至今8家已招股上市的公司中,7家首日跌穿招股價,散戶首日輸錢(未計手續費)比率高達88%。當中綠竹生物(2480)首日收市便要急跌33%,唯一保住招股價的梅斯健康(2415)亦僅升1.1%,累計至今,8家新股仍有7家股價仍然「潛水」、即低於招股價。

「集資王」失光環 珍酒李渡上市至今瀉三成

這包括上月底上市的珍酒李渡(6979)。該股是內地傳實施「禁酒令」後,7年來中港新股市場首隻白酒股,加上其當時集資額最高63億元,暫為今年新股「集資王」,因而備受市場注目,惟最終公開發售部分超額認購亦不足一倍,首日亦穿招股價跌近18%、至上周五股價更累計跌逾三成。

信誠證券聯席董事張智威認為,當新股反應差,市場少人接貨,上市表現差,投資者的認購意欲弱,導致一個惡性循環。

分析:明星級「螞蟻」有望帶旺氣氛

張智威表示,當市况好轉,加上一隻如「螞蟻」般的明星級新股上市,則可以帶動新股氣氛,惟市傳螞蟻集團最快於明年才有機會重新啟動上市。

此外,香港股票分析師協會主席鄧聲興提到,港交所(0388)最新推出的特專科技公司上市制度可吸引更多內地的科網公司來港上市,惟若要帶動整個新股市場,仍要視乎新制度下吸引上市的新股規模。
塘水滾塘魚,係咁上下
唔少人重心已經移左去美股
明知蝕硬仲玩咩
講真,韭菜割到今時今日先割完,算係超額完成
一買就跌 永不翻生邊個同你買
玩爛左,南深圳市好快連集資既用途都無埋
冇人買架喇 幾平都冇用 理得你20倍定2倍PE
除非你一年穩定派10%息
過返幾年應該吸引到人買既
原來仲有ipo上緊,以為無左好耐
釣魚都要dum本買魚餌
得個割字完全唔畀人賺下發下夢梗係冇得長割長有
唔好當內循係流先得
軟對抗
國家金融安全
而家先覺醒算遲
惡意唔買ipo
2405 升到仆街喎 係咪又想擾亂香港經濟
仆你個街2019前新股勁多人抽隻隻抽到都贏咁濟
如果三萬上市我就會買
無人種韮菜啦 傻西先入去
竟然有隻升
屌你老味,留返俾機構炒囉

唔係嘅話香港養最多人嘅金融業都收埋皮,你叫超哥點算
禁止買美股咪得
正股都跌到咁,仲邊有心情抽新股
其實有計過19年,唔計中簽率回報差唔多連續10年都係正數,咁你計完抽飛唔玩大股不足額唔玩,9成都係賺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞