有分析指,中共航母山東艦突穿越台灣海峽,「是被瑪娃颱風追著跑!」

36 回覆
31 Like 1 Dislike
中共山東艦5月27日中午在兩艘護衛艦伴隨下,沿著海峽中線西側,從南向北穿越台灣海峽,次日中共大外宣作起了「武嚇」台灣的文章,前國代黃彭孝臉書貼文揭穿中共的假面具,酸被颱風追著跑的山東艦,簡直就是泥菩薩過江自身難保,哪能嚇唬得了台灣。真是世界海軍史上的笑話!

黃澎孝說,山東艦隊穿越台灣海峽過程中,在我軍岸置反艦飛彈全程監控下,旗掩鼓歇,沒有任何軍事動作。不過,在《環球時報》一槌定音下,大陸網路上,立馬環繞著「山東艦」和「台海危機」,打出了連篇累牘的嘴砲,台灣紅媒還加料恐嚇台灣陷入「臨戰危機」。

黃澎孝表示,24日美國關島的確面對一場「臨戰危機」,只不過,那不是中國經常吹噓的東風導彈「關島快遞」威力所造成的,而是「瑪娃」的颱風,根據氣象,瑪娃颱風風速雖快,移動速度卻很緩慢,目前台灣東部海域已出現長浪,甚至出現2公尺以上的浪高,「山東艦」再不趕快「北竄」,那可就大事不妙。

黃澎孝認為「山東艦」急著躲颱風,不顧航母禁忌,冒著被美、英、日航母行家訕笑,在平均水深僅60米、無法讓潛艦進行水面下掩護,而且在大白天經過平均寬度僅180公里的台灣海峽,完全暴露在我軍各式反艦武器的威脅下。如果按照軍事演習的裁判標準,「山東艦」肯定得算是game over。

https://news.ltn.com.tw/news/politics/breakingnews/4316234
驚沉船
一陣吹到爛
原來係咁

有時覺得台灣點解唔反攻支那,隨時打得贏
打贏黎做咩,養得起咁多人咩?
國軍咪一啖啖
隨時打得贏你都講得出
𡃁仔夠鐘返屋企飲奶喇
一定係美國佬搞鬼
從來大國都係出兵打人

係中華文化次次比人打到仆街 然後叫自己天朝大國

唯一贏既 大概要到漢朝漢武帝

其他都係等啲侵略者黎做大帝

一百幾十年後變到一樣廢柴先 內鬥贏
射後不理得唔得的
大英帝國全盛時期都係得 30 年左右

漢武帝個西域實際維持幾多年
「北竄」
反攻就真係難啲,而且冇人想接收一個14億人口,人民質素低下,被洗腦洗到被世界嫌棄既國家。

好似南韓人唔想同2000萬北韓人有咩瓜葛

中共航母敢唔敢多一,兩日先行!!
台軍:我睇唔到有颱風喎 你入侵 我開火
60m水深唔夠潛艇行?咁最少要幾深先夠?
有冇熟軍事巴打可以講下
連登仔眼中內地仲廢過印度 巴基斯坦
要行實行到 不過太淺水會容易比人detect到,即係無實際作用
原來係咁,謝解答
支那人真係冇得醫
接管十四億生蕃,不如由得佢自生自滅
一來打人本土同佔領,係極難既事,就算中共打台灣,都唔容易,何況掉返轉
二來 現代戰爭邊個出手先邊個理虧,無可能

打大陸只會益左習總,繼續玩受害者民族主義,反而會團結到中國內部。
反正而家中國都內爆緊,一個疫情都好多人不滿習總,只可以等佢好似蘇聯咁瓦解
山竹咁勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞