康城鑿穿牆|屋宇署:事前未接舉報 正聯絡物管調查 如違例會適當執法

246 回覆
134 Like 4 Dislike
葵盛西邨?
話時話有冇D case係買完層樓先發現比人鑿穿左幅主力牆?
正常買樓果陣都會睇下平面圖
搵公屋同人比,笑4
一定有唔少人偷雞扑咗
唔係既話 點會咁夠薑接你呢單job
成棟樓邊到出事都入你數
上個post睇過個comment

一條竹籤,頭尾兩端發力一開始係會整彎佢
但係你鋸斷佢再痴返,都係好易斷口位度一野就斷
外骨骼架構
華富?
公屋醜聞
編輯
於1980年代揭發的26座問題公屋醜聞,使香港房屋委員會發現全港共577座工務司署負責興建的公共屋邨出現問題。在1992年底開展第二個整體重建計畫拆卸周期時覆檢香港屋宇建設委員會及房委會負責興建的公共屋邨,揭發另有152座出現問題,當中包括華富邨華樂樓、華光樓、華珍樓、華康樓、華基樓、華昌樓及華興樓。當中狀況最差的華昌樓、華康樓及華樂樓混凝土強度分別只有6.45MPa、6.5MPa及6.8MPa,遠低於標準。由於混凝土強度遠低於標準令樓宇結構有問題,承力牆結構不足以承受樓宇負荷,所以這三座大廈需要加設大鋼架將力轉落鋼架之上再分散到地面,以減輕承力牆的負擔,這些大廈均需要封閉部份樓層作為安放巨型鋼架。而其餘同樣牽涉醜聞的大廈混凝土強度亦分別只有7MPa-10MPa左右,這些大廈亦需要作大型維修工程更換鋼筋及混凝土[9]。
買層樓返嚟唔住得又唔租得出去
差餉地租又要照俾
個名都on9個人
通常都唔敢拆主力牆
但拆分隔單位既compartment wall 就好多
呢樣野唔影響結構但影響GFA, 即係錢既問題
成棟要用鋼架圍住加固先得
屋宇署:我唔想OT 啦
兩隻主人好得意

我戀愛了
死左人先加重刑罰。不過車死人都係幾年。
全棟都要加

好似咁先安全
咁業主搵個 struct e 計條數比BD 睇
睇下BD 批唔批lo

其實而家啲人都淨係拎住份general layout 黎講
都唔係拎structure plan , 所以都唔知佢拆果幅牆影響有幾大
頭幾個post已經有鐵圖睇,幅結構牆編號W33A

你留心聽書啦
係,當年年頭馬頭圍冧樓 年尾BD先出小型工程。
(唔信請睇番兩個日期)
正常打通兩個單位/拆牆 要入1仔,
好似層同層之間開個細吼都要入1仔,唔好用2/3搞掂。
所以刑罰方面唔可以同馬頭圍相提並論,樓上講乜9又窮又老真係笑死人,唔熟例/case d人信佢講野真係死。
你點樣計得掂盤數啊,成條大數係承建商到。
係成棟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞