維吾爾族學生抵香港失聯 當局稱沒入境、港籍航空不回應

102 回覆
109 Like 2 Dislike
〔即時新聞/綜合報導〕針對國際人權組織揭露一名維吾爾族學生飛抵香港失聯,香港政府昨以沒有學生入境紀錄否認此事,而學生所乘坐港籍航空班機則不回應此事。

維吾爾族博士生阿布杜瓦里(Abuduwaili Abudureheman)10日飛抵香港卻失聯引發關注。(取自Amnesty International網站)

綜合外媒報導,「國際特赦組織」(Amnesty International)揭露,維吾爾族博士生阿布杜瓦里(Abuduwaili Abudureheman)10日搭乘國泰航空,自南韓飛抵香港,在傳訊息給朋友「中國警方正在問我問題」後就下落不明,懷疑遭押送至中國。
香港政府昨晚表示,官方記錄顯示,該名人士沒有入境或曾被拒絕入境香港,不滿國際人權組織無中生有、企圖抹黑港府。
《美國之音》報導,根據國際特赦組織表示,阿布杜瓦里10日搭乘國泰航空從南韓飛抵香港,原訂當地時間晚上11點降落,針對此事,國泰航空未回應阿布杜瓦里是否在機上一事。
「國際特赦組織」也回應說,將持續關注阿布杜瓦里失聯延伸安全議題,其友人仍無法與他取得聯繫。
有上飛機隊就有上飛機,冇上飛機就冇上飛機
咁簡單嘅問題都唔識答?

國泰航空未回應阿布杜瓦里是否在機上一事。100%身有屎
有冇講飛黎香港做咩鳩
問下南韓有冇出境記錄咪知囉
呢單嘢10號發生,
之後發生地毯單嘢,
國泰更加唔敢出聲了

有無可能有點因果關係呢?
但邊個係因,邊係係果我就唔敢亂估了
左右為難
岩岩落機就比人捉左 算唔算係未入境 又未被拒絕入境
海天客運碼頭
英美都無出境管制,外國記者未必識查
國泰已經淪落到洗頭艇一樣
我覺得係咁
機場好似有船番大陸?
如果落機直接坐船番大陸係咪唔洗入香港境
邊個會怕國際特赦組織
國泰淆到
不嬲次次都係咁岩有野卸走d注意力!
就算俾人查到 港共都會話係合法移交啫 easy 總之港共唔會做違法嘢既
真係符合香港國安法
自願轉機
國家安全凌駕法律
咁搞法好大機會制裁國泰
直接有架直升機你都管唔到架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞