取消器官捐贈人數急升 陳國基:有人製造內地和香港之間矛盾

19 回覆
1 Like 31 Dislike
本港擬與內地設立恆常器官移植互助機制之際,衛生署接獲取消器官捐贈的數字急升,除了特首李家超早前高調要求警方調查情况,一眾政府官員及醫管局近日亦頻頻宣傳器官捐贈好處。政務司長陳國基今日亦在facebook宣傳器官捐贈,重申兩地正探討恆常化的器官移植互助機制,是透過「第二層分配機制」進行,必須先在當地分配給有需要的病人,如果在當地沒有合適的受贈者,跨境互助機制才會啟動,器官才會由香港捐贈給內地合適病人,或由內地捐贈給香港合適病人,不會改變現時本港遺體捐贈器官分配以至病人輪候等安排,呼籲港人毋須過分憂慮。

圖1之1 - 政務司長陳國基。(資料圖片)

陳國基又歸咎,「網上一些存心不良的人士不斷造謠,借題發揮製造內地和香港之間的矛盾,呼籲市民退出中央器官捐贈登記名冊。」又稱部分從來未登記器官捐贈者仍在網上申請退出登記,「試圖製造大量人士退出器官捐贈的假象」。
三萬及家屬強制登記,咁捐贈贈人數就會創新高,打破假象
衛生署:接獲取消器官捐贈的數字急升

陳國基:有人試圖製造大量人士退出器官捐贈的假象
問責官員+公務員登記晒未??
建議三萬物件同一眾問責官員強制捐贈
你唔公佈,咪冇人知咁多人退出囉。

擺明係港共想製造港中矛盾
取消關LL事咩
我又無登記過,點知有冇被登記架
都岸L79既關L7事呀dllm
本身個所謂互助機制就係矛盾本質。

啲人簽捐贈嗰陣條件係唔會有乜鳩互助丫嘛。
咁你整完互助機制,即係條件單方面更改咗,咁取消都好正常丫。

賴人地煽動,但又唔提啲政策係你地自己改。
啱呀,我見到啲局長咁樣老屈我已經好想取消
器官一定係留比班賤種?
咁想佢地得益?
我唔捐啫
大陸同胞捐比我地咪得囉

冇矛盾O架, 做乜咁緊張香港人唔捐喎
係咪大陸個D唔用得架
紅十字會唔夠血
做乜唔上大陸宣傳啊

又話血濃於水o既, 大陸同胞實唔介意
邊有人仲信你政府
:不了
幾十萬人工 幾易賺
大部分矛盾都係政府呢啲指責
只會製造仇恨

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞