《小魚仙》美長假期票房料收近10億 比2019年同期同類電影《阿拉丁》更佳

140 回覆
10 Like 198 Dislike
【明報專訊】改編自迪士尼經典動畫的真人演出電影《小魚仙》(The Little Mermaid),前日趁美國陣亡將士紀念日的長周末假期開畫,據業內人士估計,首周末4日票房料收1.2億至1.25億美元(約9.3億至9.7億港元),如果推測正確,《小魚仙》將比2019年陣亡將士紀念日上映的同類電影《阿拉丁》(約9.1億港元)票房更佳。

雖然在新片開畫前,不少評論認為黑人女歌手荷爾貝莉(Halle Bailey)飾演小魚仙,將會為電影帶來劣評和票房失收,事實剛好相反,《小魚仙》上周三及周四在美國上映優先場,分別進帳85萬及1030萬美元(約663萬及8000萬港元),成績相當理想。

反觀金像影帝羅拔狄尼路(Robert De Niro)主演的低成本喜劇《About My Father》,上周四優先場只收28.5萬美元(約222萬港元),業界估計首周末4日票房可收500萬美元(約3900萬港元),跟《小魚仙》可謂強弱懸殊。
左膠全面進場大量課金贊助電影
話咩go woke go broke嗰班傻鳩去晒邊
負面宣傳既威力
傳得仲開
最終票房應該連阿拉丁一半都沒
唔撚係呀
如果推測正確
@膠智的kai龍
不敢面對
唔關事,而係負面宣傳都係宣傳
俾人鬧好過無人知
因為有人知就總會有人貪新鮮去試
日日都鬧女主角樣衰,只然有人想去睇下佢做成點
之前Harry Potter大賣都係一個原理

對商業創作真正最有效既抵制係「不聞不問」
以後陸續有黎
其實唔計啲窮鬼鄉下紅州
歐美人日常接觸黑人機會多好多
見到黑人主角無我哋反應咁大

亞洲地區嘅人可能成世人都唔會識到一個黑人朋友
加上香港人都racist底 民智未開咁反感先咁大
只要呢度一面倒狂踩嘅話
往往結果都會係咁

茉莉公主靚咁多
首周末4日票房料收1.2億至1.25億美元(約9.3億至9.7億港元),如果推測正確,《小魚仙》將比2019年陣亡將士紀念日上映的同類電影《阿拉丁》(約9.1億港元)票房更佳。

未有結果就打定飛機
想令多啲人睇都唔係咁低莊掛
睇下點
連登一如既往同市場唱反調,登力無窮
咁敵樹黎唔係無數據知道左膠黑人同鄉消費力,拍比呢堆人睇,有咩問題?唔岩睇就唔岩睇,佢收得就改變佢變得好睇?
證明大量黑鬼入場睇同胞
連登咁燈法
踢返佢落水
其實佢係代表黑人既公主定係代表醜女既公主
要睇埋第二個周末保持到定大跌先準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞