想問下回教同天主教信既係咪信同一個神?

22 回覆
3 Like 3 Dislike
以我所知,佢地應該信既係同一個神?當中佢地叫真主阿拉
而天主教叫耶和華
只係佢地認為耶蘇只係先知,而唔係神既兒子
同穆罕默德都一樣係先知,而當中穆罕默德無指定接班人
就搞到依家分開2個派別,中東打足幾千年

理論上中東佢地見證既神績係唔係都係一個神?
有冇真係神學士教徒講下?
Ottoman 時期遜尼什葉好似無打
所以分類上係同一個派別,哩幅圖可以參考下
什葉派根本係得波斯佬喺度圍爐
全世界八成五以上穆斯林都係遜尼派
以我認知遜尼派係支持宗教領袖,推選出黎
而什葉派係支持穆罕默德既女婿
哈利發係佢地最高領導人

即係咁多年一邊係支持有能力既人做大佬
另一邊就係要皇親有血源既去做
https://zh.wikipedia.org/zh-hant/%E4%BA%9E%E4%BC%AF%E6%8B%89%E7%BD%95%E8%AB%B8%E6%95%99

係,呢d叫 亞伯拉罕諸教,包括
猶太教、基督宗教(天主教、基督新教與東正教) 、伊斯蘭教
承認的事物
唯一真神(名曰耶和華、雅威或阿拉)創造萬物
猶太教 基督宗教 伊斯蘭教
承認 承認 承認
藍底藍字,睇到眼盲
係啦
佢地見證既神績應該係證明左佢地信既係同一個神
只係2個大佬,一個話我係神既兒仔,包括死後復活
一個係凡人,會死,只有先知地位

一本可蘭經,一本聖經
西方信聖經
中東信可蘭經
古蘭經話耶穌無死
咁佢點解釋耶蘇復活?
就基督宗教傳統或伊斯蘭《古蘭經》的啟示而言,耶穌的誕生乃是獨一神所顯示的跡象(Āyah),亦即其意志(Qadar)之展示。在《古蘭經》中耶穌的出生是真主 Allāh 派遣天使啟示瑪麗亞,經由她處女的人類身體,並特別受到真主所賜予的聖靈(Rūh, holy spirit)強化所孕育創造出不同一般凡人的一位先知使者。《古蘭經》第 19 章 16-37 節敘述了耶穌的出生,其描述如下:

那時,天使們說:「瑪麗亞啊!真主 Allāh 已選擇了妳,並淨化了妳,並選擇妳在舉世的婦女之上。」
瑪麗亞啊!妳要服從妳的主,妳要向祂叩拜,並(在禮拜時)同那些鞠躬的人一起鞠躬。
(先知啊!)這就是我啟示給你的那些眼所未見事物的一部分。當他們投箭(抽籤)取決誰將監護瑪麗亞時,你不在當場;當他們對此爭執時,你也未在場。
那時,天使們說:「瑪麗亞啊!真主 Allāh 用一句話賜給妳喜訊,他的名字將是『瑪麗亞之子,彌賽亞耶穌』(al-Masīh ‘Isá ibnMaryam)。他將享有今世與後世的尊榮,並將是那些接近 Allāh 中的一位。他將在搖籃中和成年時期對人們說話,並將是善人中的一位。」
她說:「我的主啊!沒有男人接近過我,我怎能有孩子呢?」他說:「Allāh 隨祂的意志造化。當祂決定一件事時,祂只要對它說一聲『有』,就有了。」

其實佢古蘭經都認耶蘇唔係正常人類所生
係神所生,點解佢又認為耶蘇只係先知?
喺十字架直接升上天
即係佢認為耶蘇釘十字架之後無再出現過?
伊斯蘭教認為耶穌無父有母,唔係神所生
我記得無,不過有啲聖訓話耶穌在世界末日前會再降臨地上
如果佢認為係神既兒子
佢無理由信穆罕默德
應該叫上帝
耶教叫耶和華
基本上唔係,但又唔咪完全唔係。

(1)算係同一個神既原因:
古蘭經大致上assume 左聖經既內容,亦有提及唔少聖經人物(作為先知)。

(2)唔係同一個神既原因一:神冇左個名。

古蘭經入面神個「名」係Allah 。
Al = the ,例如algebra, alcohol 等等字都係阿拉伯文連埋 the 借過黎。
lah = god ,就係神字,普遍既神明都係呢個字。
所以,阿拉就係the god = God。
當然,加入唔同既描述,就有唔同既稱號,例如Almalik= the king 。

聖經入面,耶和華呢個名係神呼召摩西帶以色列人出埃及果時講既,意義係神拯救以色列人(出埃及),呢個係神同人立約同溝通既名。
(我老細打個email 比我,下款都有寫個名,就算懶都有個字母,而唔係寫「你老細」)

其實耶和華呢個名係一個美麗既誤會黎,希伯來文得consonants,神個名拼出黎係YHWH ,猶太人尊重神尊重到唔讀個名,避諱讀Adonai(主)同標左Adonai既vowel 上YHWH,結果YHWH 點讀都失傳埋,而最初傳教士唔熟猶太傳統,混合照拼左YaHoWaH=Jehovah =耶和華 出黎。

希伯來聖經都有the god 呢個字,係 Eloah / Elohim ,見到 l,h 就知同阿拉伯文 lah 同源。

(3)唔係同一個神既原因二:對神性情描述唔同。

聖經既神有拯救,有無條件既憐憫,信耶穌就可以得救離開罪,有能力靠耶穌做好行為。
古蘭經既神憐憫順從佢既人,得救必需靠自己努力做好行為,即係只有自己救自己。

(4)唔係同一個神既原因三:對耶穌既記載唔同並且唔相容。

聖經記載左耶穌既教導入面講左自己既神性,亦都三次預言自己受死同復活。

聖經好詳細咁記載耶穌點樣被釘十字架,受死,埋葬,復活。
古蘭經話神令到D人覺得已經殺左耶穌,神救左耶穌,不過冇講明係點。

猶太歷史同羅馬歷史,都有記載耶穌,同聖經吻合。

(5)唔係同一個神既原因四:耶穌個名改左。

耶穌係猶太人,猶太人對個名既意思睇得好重,耶穌Yeshua‘既意思係「耶和華拯救」,當時係一個常見既名,聖經特別記載天使幫耶穌改呢個名,就係因為佢要救神既百姓(離開罪)。

古蘭經入面,耶穌叫‘Isa ibnu Maryama 馬利亞個仔爾撒,稱為Almasih 彌賽亞/基督。
耶穌定爾撒,中文聽落差唔多,但睇返原文其實係兩個完全唔關事既字,因為個喉嚨音‘ayin (用 ‘ 表示)搬左位:
耶穌既字根 = Y - Y - S - ‘
爾撒既字根 = ‘ - Y - S - A
閃族語言入面consonant 字根就係個意思,好少情況有因為易讀D同隔離掉位,但由尾掉去頭係從來都冇,伊斯蘭神學家都解釋唔到。

歷史入面搵到AD第5世紀講阿拉伯文既基督徒叫耶穌做Yeshua‘。

聖經入面最近爾撒既名係以掃,以色列既哥哥。

(6)有關打仗。

阿拉伯既祖先係亞伯拉罕個仔以實瑪利。其實聖經預言左以實瑪利既後裔係咁打仗。

創世記
//16:11 耶和華的使者又對她說:
「看哪,你已懷孕,
要生一個兒子。
你要給他起名叫以實瑪利,
因為耶和華聽見了你的苦楚。

16:12 他為人必像野驢。
他的手要攻打人,
人的手也要攻打他;
他必常與他的眾弟兄作對。」//

(7) 有關神蹟。

我聽過穆斯林國家有人因為見證神蹟而改信耶穌。
我自己信耶穌亦都一直有神蹟係自己身上同身邊既人發生。
講回人轉信保羅就多餘啦
YouTube夠有人講耶人轉信回
伊斯蘭神學家都解釋唔到

唔知呢個偷錢嘅精神病人係唔係又作假見證
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞