改開放式廚房有無得報正?

24 回覆
5 Like 3 Dislike
話時話youtube都好多裝修channel
爆晒全屋改open kit
其實係咪都要入則(揸正既話)
就算non stru唔影響結構應該都要驗過消防?
因為原裝既open kit應該bulkhead係有內置灑水既
自己改既開放式廚房其實有無機會可以報正
冇明火應該唔使?
個重點唔係open 唔open kitchen
係用明火要用防火門。
Open kitchen不等於不可明火
要跟返防火例
我意思係如果個open kitchen冇明火,應該冇乜特別防火例要跟?
揸正嚟做嘅話無論係唔係明火都要入則
要符合返消防條例加上每年要做年檢
唔係
明不明火唔係消防例所考慮
消防例係考慮個個area係咪”Open Kitchen”
open kitchen 冇明火都要裝smoke detector 個d
新樓有裝曬
咁我裝修完個Area冇煤氣冇抽氣扇冇洗手盤,佢點定義個Area係Open Kitchen?
裝修佬我諗唔會咁神心同你諗埋smoke detector啦
就算裝埋個價都幾何級上升

不過話時話,如果我真係met到消防例既話
消防署會唔會真係派個官黎同我驗?
定係驚做多錯多索性唔批呢
suppose要搵人驗完文比份document 比消防
隔幾年又要換sensor 換完要報比消防
睇返屋宇處批准圖則上嘅定義
居屋超多人廚廁對調再open kitchen
師兄好詳盡
正解, 本身要考慮個必要性同安全性, 唔係個條例, 當然條例有佢既用處喺, 砌磚牆同盪地台都要入小型工程3仔, 根本冇人會做, 改開廚果D 屋宇署根本唔想理, 所有劏房都係開廚, 做撚死佢, 果D仲要喺唐樓, 基本滅火設施都冇, 要處理都一定果D優先
suppose一個單位一定要有廁所,廚房,如果你要拆左佢應該要入則,你個area咩都無哂應該係唔得
最唔明D 人, 明明個單位都成500呎, 做乜要變開廚, 間屋唔見得大好多
但反而覺得個開廚撐大左, o係邊都望到個廚房, 感覺佢仲佔多左地方, 又少左位放其他野
2011年修咗例
重點係要有花灑頭

一律報得
犯法咪報警
大撚把啦
將細房拆左擴大個廳都有
亂裝晒衫架又有

村屋勁撚多天台有棚,個棚入面裝埋冷氣,有埋房有埋床,有鳩人理咩

劏房咁撚多人住咁細,消防條例又做足咩

以上d野,你知我知,政府都知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞