新手想買相機

17 回覆
0 Like 6 Dislike
小弟想買部相機去旅行時影下人同景,
budget 唔多,
富士xt30ii 評價好似唔錯,但似好多地方都冇貨。
如果nikon dfc點睇?價錢平啲,個樣都靚仔
另外Sony zve10如果拎黎影相會唔會差?(少拍片)
求高手門賜教
iPhone
邊部順眼買邊部
iphone 14 pro / max
我覺得富士而家個價有d離地,仲要無貨除非一定要佢個菲林模擬。
zfc我覺得性價比高過富士,可以跟kit鏡用住先
Nikon Zfc係靚,但DX格式嘅Z鏡唔係咁多選擇
如果你budget有限又想輕便都係買富士好啲
咩年代?仲講呢樣嘢
24當35,35當50,50當85
而家仲有支1228
佢自己都話budget有限,我唔會建議佢買FX鏡囉
28mm 1850
40mm 1750
50mm 4000
龍仔70-300 4800

仲未計二手
同富士比較鏡頭選擇都係少
Canon R100
要咁多把撚?筆直有限唔通買齊原廠副廠23.4 同23f2?
我都係新手用住iphone 練下點影同練下先再諗買唔買相機,同埋係咪真係有心想攝影
Gr3/gr3x
仲可以考慮a6400 / a6600 + sigma 18-50mm / tamron 17-70mm, a6600 有IBIS 夜晚可以用低D快門,a6400 有内置閃光方便補光。
而家影人要用古董CCD
而家d女女唔鐘意8k 高清相
幾舊水做到嘅嘢,就唔好嘥萬幾兩萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞