日出康城供供拆左主力牆。

433 回覆
345 Like 19 Dislike
呢個問題1日就解決到
起番唔難,但要搵到工程師簽名收貨果下麻煩
唔搖係硬食 高嘅樓一定會
係咪應該睇枝鐵粗度都知?
Involve structural alterations就一定要有appoint RSE,你可以一份則show晒所有building同structural既a&a,亦可以先入咗building plan係design上批咗你layout先,再入structural plan俾bd se批

拆主力牆唔係完全無可能,不過通常都發生係天台對落果一層,而且都會有若干既structural strengthening
撚閪,你冇見過好dd 嗰d studio 個爐頭拉開左去廳尾角落,起碼煮個麵都唔會彈到落電視先,即係好似你老母個閪咁細,d 閪蟲都識縮埋係個角落度唔會阻住你老母d 恩客屌你老母一樣
好撚恐怖
唔一定 上到高層 主力牆同non-structural 都有機Y12 不過佢幅牆咁撚厚 冇野好講😂
康城力牆 (6)
https://lih.kg/3400577
十五年前個個笑豆腐渣今日香港四圍都係
其他住户多得佢唔少,主力牆都拆
行消防夾哂口供
咁呀
祝你好運
公屋同埋甲級寫字樓係咪都一樣
雙程証裝修佬
如果佢肯開藍色個個位就乜事都冇
有時候覺得中國比香港更有法治

都幾肯定康城依單野一定不了了之

邊敢嘈班有錢佬
咁鍾意玩拆主力牆
會唔會係因為佢唔識得活用單位原本嘅間隔嚟設計,唯有重新間過哂嚟方便自己
即係作為designer未夠班
唔可以還原 但可以補鑊
首先要度下無左幅牆坐左幾多mm
然後用油壓唧 唧返上原本位置
呢個有數計 應該都100噸起跳
然後做返鑽窿插鐵 落返石屎
無位插就做steel jacket 包一吋鐵板
唔得
跟例 住宅係一定要有Kitchen

Kitchens. 45. Every domestic building, and unless exempted by the Building Authority any part of a domestic building which is intended to be separately let for dwelling purposes, shall be provided with kitchen accommodation.
弱智都買到樓
冇叫人疏散
即係冇事啦
又想借機會唱淡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞