8號電影院都算神奇

167 回覆
131 Like 4 Dislike
回魂夜系列其實都幾cult 前排有睇返
發覺有啲場景唔夠演員會有其他角色頂住先
2千年頭好多低成本嘅片
好多直頭就咁出碟,戲院都冇上
陰陽路
打錯 陰陽路先岩
做牛做馬大把人幫我做,你呢啲貨色梗係做我私家雞啦
係 求LINK 搵極都係得普通話版 無哂廣東話
行盡大部份全港CD 鋪都無貨/斷貨
有哩套咩
聽鄭保瑞啲訪問,佢第一部長片都係中大投資,好似得7、8萬就拍部90分鐘嘅片
香港的電影公司其實十分多,由永盛或中國星的「大片」到新達寶或新力量的「大鑊片」也可以談。不過在香港近代電影業中,卻有一間電影公司曾遭到業內影評人排擠,就是中大電影創作室(下稱「中大電影」)。這個創作室的製作,卻內含大量滄海遺珠,不過部份影碟發行量已近絕版邊緣。

中大電影是指由士摩.蕭(原名蕭潮發)先生創立的公司,製作大致分為早期(九七至九八)、中期(九九至零零)及晚期(零二至零三)的製作。

要談中大電影,先插敘說說「中大電影」最受爭議的數碼電影。這類數碼電影是一九九九年至二零零零年期間製作,屬「中大電影」中期製作。當然使用價值約三萬元的數碼攝錄機拍數碼電影,每部成本費僅約十多萬。但當年此計劃一出,卻惹來影評界及不少電影人抨擊,此該些電影是剝削導演的表現或認為電影應由菲林製作。結果,「中大電影」的中期電影被主演影評人漠視,既不會去,亦不會評。

不過,奇怪的是,「中大電影」雖然長期租用灣仔己結業的新京都戲院一院,不過當時的中大電影票房不算差。雖然每片只會上映一星期,但「埋單」時票房亦有三至五萬。 而且,現在在影圈算是具風格導演之一的鄭保瑞,早期亦為「中大電影」執導三部電影。不過,該三部電影除《第100日》較易找到外,其他則屬難尋類別。

不知大家又曾看過多少「中大電影」?
我查番個list,我應該只睇過2套。不過對內容都冇乜深刻印象了。
陰陽路有睇過啦掛
不過係由第8集開始先轉左中大拍
原來齊套嫁
中大電影 無野做拿來送飯幾好
好過看tvbb d垃圾新聞
送飯開演唱會好d, 萬一播戲有核突場面就唔好。
TVBB就更加唔駛提。
套套都有果件唐家輝
最後嗰幕睇到喊 佢襯吳鎮宇都好好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞