微軟宣布 Windows 11 將原生支援 RAR!

33 回覆
10 Like 4 Dislike
Windows 11 原生支援 RAR 壓縮檔 格式創製 30 年後終被承認

微軟剛剛宣布 Windows 11 將原生支援 RAR 及一系列其他壓縮格式,Windows 使用者等待了這些格式的支援可說等了數十年。如果你有大量的檔案需要處理,這無疑是一個喜訊。

RAR 格式在誕生後 30 年、WinRAR 應用程式推出 28 年後,Windows 11 終在系統加入原生支援。

在今天的一篇部落格文章中,Windows 首席 Panos Panay 說:「我們已經透過開源的 libarchive 專案,為其他的壓縮格式增加了原生支援,包括 tar、7-zip、rar、gz 等等。現在於 Windows 上進行壓縮時,用戶可以體驗到更好的效能。」微軟表示,對於新格式的支援應該會在本週較後時間推出的新開發版本中引入。

無論如何,tar、7-zip、rar、gz 及其他格式的新增對 Windows 11 使用者來說都是一大福音。用戶不再需要安裝第三方的應用程式就能開啟這些檔案。用戶將期待這種整合,能比原本的 ZIP 支援更好一點。

https://unwire.hk/2023/05/24/windowsrar/fun-tech/
係咪唔駛再裝個濕鳩WinRAR?
值得興奮的係7z就真
RAR依家都已經冇用

要高壓同行多線都係7z最好
11對遊戲嘅兼容性搞掂再講
我用console玩就冇大影響

你down咗個要用的file 係呢d格式,係咪唔open
WinZip呢?

好煩
我用嚟睇iso檔
除咗返工,基本上係屋企唔會壓file
你呢個回覆令人感覺活喺10年前
免費畀你用仲嫌三嫌四,大種乞衣?
試用版用足30年
Windows 有原生 Rar 即係微軟買斷左 Winrar
其實開發者都算成功左, 有大廠買斷自己,
應該筆錢可以夠佢繼續搞其他IT項目
清乜年代....唔介意不如自己試下download個7zip然後開.rar睇下會點先
rar有修復損壞功能,可以增加修復資訊檔案取代損壞檔案,backup時好有用,突然讀唔番個part時跳咗個壞軌或成個part file唔要,已經幫我救過一次datas

7z俾唔到呢個功能我
腦魔
而家網速咁快
仲洗乜壓縮啲檔案
直接原檔send啦
Alcohol 120%
上當年用佢download game之後mount .iso打機
zip完用嚟send email
好多mail server仲係set咗25MB
正解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞